Otthon / Egyéb / 466 MILLIÓ FORINT „NEM ÉPPEN CSIKIDAM”-RA

466 MILLIÓ FORINT „NEM ÉPPEN CSIKIDAM”-RA

Szikora Róbert Lezsák Sándorral közösen írt musicalt Árpád-házi Szent Erzsébetről

Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje címmel készül musical Árpád-házi Szent Erzsébetről – derült ki a produkció hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, melyen az MTI tudósítója is ott ült. A musical alapanyagát Zsuffa Tünde Az Ég tartja a Földet című regénye szolgáltatja, az írónőnek a szövegkönyv írásában Lezsák Sándor fideszes politikus, az Országgyűlés alelnöke segített, a zenét pedig Szikora Róbert szerezte. A darabot a tervek szerint február 26-án mutatják be Budapesten, melyet egy kárpát-medencei turné követ. A rendező Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója lesz, és az is biztos, hogy szerepet kap majd benne Dolhai Attila is, de a válogatásra csak novemberben kerül sor. A produkció díszletét Szendrényi Éva, jelmezeit Berzsenyi Krisztina tervezi.

Pataki András, a musical producere a sajtótájékoztatón elmondta: az előadás létrejöttét és turnéját az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 156 millió forinttal, a Miniszterelnökség mintegy 310 millió forinttal támogatja. A produkció két fővédnöke Kásler Miklós, az Emmi tárcavezetője és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Zsuffa Tünde író szerint a készülő darab a hazaszeretetre fog tanítani, és rehabilitálja majd Szent Erzsébet anyját, II. András meggyilkolt feleségét, a bajor származású Gertrúd királynét. Szikora Róbertben elmondása alapján már az 1970-es évek közepén megfogant egy Szent Erzsébet életéről szóló zene megírásának gondolata, amikor Türingiában, Wartburg várában és környékén járt, de csak a 2000-es években kezdett el dolgozni a zenén, és 2019-ben kérte fel Zsuffa Tündét a történet megírására.

Az eseményen bemutattak két részletet is a musicalból, a nyitányt, amelyről a zenét szerző Szikora Róbert megjegyezte: „nem éppen csikidam”, valamint a „Szívemből” című dalt, amely Erzsébet és hitvese, Lajos (IV. Lajos türingiai tartománygróf) dala. Az utóbbit Szekeres Adrienn előadásában, ám még csak demó változatban hallgathatták meg a tájékoztató résztvevői.

Szikora célja, hogy a Kiss Gábor hangszerelésében megszólaló „musical zenéje a mai kor zenéjéhez hasonlítson, a stílusok közötti átjárások jelenjenek meg a zeneműben”. Miközben a díszlet és a jelmezek az 1200-as évek elejét idézik meg, ehhez kapcsolódik a „nagyon mai zene”.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply