Otthon / Egyéb / Soha ennyi vadludat nem számoltak még a tatai Öreg-tavon

Soha ennyi vadludat nem számoltak még a tatai Öreg-tavon

Pénteken reggel 63 200 vadludat számoltak össze a szakemberek a reggeli kihúzás alkalmával. Az elmúlt évtizedekben, vagyis mióta rendszeresek a számlálások, soha ennyi vadlúd nem éjszakázott még a tavon.

A madarak amúgy időzítésben is nagyon jók, hisz épp az idei Tatai Vadlúd Sokadalom idejére hozták össze a rekordot. A több mint 60 ezer vadlúd kihúzását videón is megcsodálhatjuk.

Az országban egyébként nemcsak Tatán, de számos más helyen is szép számban időznek már telelő vadludak, amelyekről a 2021-es országos vadlúdszinkron ad képet. Csak néhány helyszín, ahol különösen nagy a vadludak száma. A Biharugrai-halastavakon 37 ezer, a Tisza-tavon 34 800, a Velencei-tavon és a Dinnyési-fertőn 52 600 madarat számoltak, míg a Hortobágyon összesen közel 160 ezer lúd telel.

Minden helyszínen nagy lilikek vannak túlsúlyban, de ritkább fajok is feltűnnek, például tundra (vetési) ludak, kis lilikek, vörösnyakú ludak vagy bütykös ásóludak. A vadlúdszinkron táblázatát itt találjátok.

A vadludak behúzása napnyugta környékére tehető, de már kicsit hamarabb, fél négy körül érdemes odaérkezni. A mai nap persze rendhagyó, ugyanis ma rendezik meg a Tatai Vadlúd Sokadalmat, így az esti behúzáson kívül egész nap sok-sok izgalmas program várja a látogatókat, amelyek között ide kattintva tudtok böngészni. A rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható.

(forrás)

About regio33

Check Also

Orbánnak mennie kell!

„Nehezen értem ezt a helyzetet. Ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.” Újabb erős …

Leave a Reply