Otthon / Egyéb / MA SZENT ANDRÁS NAPJA VAN

MA SZENT ANDRÁS NAPJA VAN

Advent első vasárnapja mindig az András-naphoz, azaz november 30-hoz legközelebb eső vasárnap, egyúttal a karácsonyi ünnepkör egyik, jóslásokban, népi hiedelmekben és termékenységvarázslásban leggazdagabb napja.

Szent András apostolt a magyar hagyományban nevezik disznóölő Szent Andrásnak, időjósoló Andrásnak, disznóröfögtető, de még hegedűnémító Andrásnak is.

András apostol, avagy Szent András Jézus 12 tanítványának egyike, aki Galileából származik. Testvérével, Péterrel halászat révén tettek szert a mindennapi betevő falatra. András Keresztelő János tanítványává szegődött, s általa lett Jézus követője. Testvérét, Pétert is András vitte Jézushoz, s míg András a maga elhatározásából akart Jézus tanítványa lenni, addig Pétert Jézus szólította fel erre a szolgálatra. Így a két testvér otthagyta a halász életet és háromévnyi tanítványságot vállaltak, utána pedig életük végéig terjesztették az igét szerte a világon, és Jézus Krisztus mellett életük árán is kiálltak.

András végzetét a Krisztus halála után 30-40 évvel Aegeates prokonzullal folytatott hitvita jelentette, melynek lezárultával az akkori uralkodó végül börtönbe vetette, majd a legendák szerint X-formára ácsolt keresztre feszíttette, az apostol így halt mártírhalált. E keresztet nevezzük azóta andráskeresztnek. Szent András ábrázolása főként andráskereszttel történik, amelyet vagy átfog, vagy melyre felfeszítik. A legenda szerint a saját kérésére feszítették andráskeresztre, mivel azt mondta, hogy nem méltó a Krisztuséval azonos formájú keresztre feszítésre.

Mint a legtöbb jeles napon, így Andráskor is következtettek a várható időjárás alakulására. Úgy tartották, ha e napon esik vagy havazik, akkor ott csapadékos lesz az elkövetkező időszak is, egészen Vízkeresztig. Ellentétes időjárás-rámutató hagyományt is ismerünk e napra vonatkozóan, miszerint, ha András napján fagy, a karácsony esős lesz, s fordítva.

Tartja a néphagyomány: András leteszi a hegedűt, éjfélkor beáll a csend ideje, az advent.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply