Otthon / Egyéb / Járványügyekkel foglalkozott elsősorban a kormány

Járványügyekkel foglalkozott elsősorban a kormány

Így kezdte a mai sajtótájékoztatót Gulyás Gergely. Az ezzel kapcsolatos elhangzottakat szedtük össze.

A miniszter kiemeli, hogy a harmadik oltás felvétele kulcsfontosságú, ráadásul mi hamar oltottunk, 3,7 millió ember védettsége december 10-én lejár a második oltást követő hat hónappal. Őket közvetlenül is megkeresik majd a következő hetekben.

Újabb egy héttel meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet és a kormány felkérte az operatív törzset arra, hogy oltási akciónapok tervét dolgozza ki az ország valamennyi településén

– mondja.

Hamarosan csak a harmadik oltással lesz érvényes a védettségi igazolvány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Mindenkinek érdemes beadatnia a harmadik oltást

Mindenkinek érdemes beadatnia a harmadik oltást. Az oltóanyagok hatékonyságában kis különbségek vannak, de érdemi eltérés nincs – mondja Gulyás Gergely a vakcinák hatékonyságáról.

Negyedik oltás

Ha az orvosok véleménye az lesz, hogy érdemes a negyedik oltást is beadni, akkor erre biztosítjuk majd a lehetőséget – mondja Gulyás azzal kapcsolatban, hogy sokan akár már augusztusban megkaphatták az ismétlő oltást.

Antigén-tesztek hatósági ára

Ha ilyen magas árak vannak és ez általános, akkor felveti a hatósági árak kérdését – mondja a miniszter az antigén-tesztek árával kapcsolatos kérdésre. Itthon több ezer forintot kell fizetni ezekért a tesztekért, miközben Nyugat-Európában sok esetben ingyenes vagy egy eurónál olcsóbb.

Oltási igazolvány

Szerintem egy héten belül dönt az operatív törzs a védettségi igazolvány érvényességéről, de utána persze időt kell hagyni a harmadik oltás felvételére. Ha tippelnem kellene, akkor januártól léphet életbe a rendelkezés – mondja az igazolvány érvényességével kapcsolatban a miniszter.

Még nincs omikron variáns

Nincs olyan információnk, hogy megjelent volna Magyarországon az omikron variáns – mondja Gulyás. A szakemberek többségi véleménye az, hogy tetőzött, vagy most tetőzik a járvány, a megbetegedések és a halottak számában ilyenkor még lehet tíz napos késés. Azt reméljük, hogy a karácsony már a járvány leszálló ágában ér minket és nem lesz szükséges új intézkedéseket hozni – teszi hozzá.

Mennyi vakcina van még raktáron?

Nincs egyelőre döntés arról, milyen oltóanyagot gyártson a debreceni gyár. A cél az lenne, hogy magyar oltóanyag legyen ez, arról egyelőre nincs megállapodás, hogy amíg nincs magyar oltóanyag, addig mit gyártsunk. Jelenleg közel 3 millió Pfizer, közel egymillió Moderna, több mint kétmillió kínai vakcina van raktáron. Gulyás szerint utóbbi jelentősége fel fog értékelődni, mivel a hírek szerint ez a leghatásosabb az új vírusvariáns ellen. A fentieken túl még van AstraZeneca és Janssen-vakcinánk is.

Oltás alóli mentesség

Ha a döntés megszületik, akkor részletes szabályozás lesz. Az eddigi szabályokra ezután is tekintettel kell lenni, melyek az oltás alóli mentességet biztosították – mondja Gulyás. Példaként hozza fel, hogy aki két hónapja volt beteg, annak most az orvosok sem javasolják a harmadik oltást.

Járványhelyzet, statisztikák

Központi összekapcsolásról nem tudok, egyes kórházakban vannak ilyen statisztikák. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tud ilyen statisztikát készíteni, ha szeretne – mondja a kórházban lévők oltottsági helyzetéről Gulyás Gergely.

Az invazaív lélegeztetés minősül életmentő beavatkozásnak, ennek van információértéke – válaszolja a napi járványadatok megváltoztatásával kapcsolatos kérdésre a miniszter.

Oltási akcióhét

A múlt héten naponta jóval több mint 100 ezer oltást sikerült beadni, ezen a héten feleannyi a jelentkező, de ez még mindig háromszor annyi, mint az akcióhetet megelőzően – hangsúlyozza a miniszter. Ráadásul sokaknál most jár le a 6 hónapos időszak, nekik most kell beoltatni magukat.

Az, hogy lesz-e következő hulláma a járványnak, ma nagyrészt attól függ, hányan veszik fel a harmadik oltást

– emeli ki.

Kötelező oltás

Nemzeti hatáskörben kell dönteni a kötelező oltásról, ettől még nem baj, ha az Európai Bitzottság ajánlásokat fogalmaz meg. Szerintünk az eddigi lépéseink megfelelőek voltak,

ma még nehéz megmondani, hogy elkerülhető-e, hogy innen tovább lépjünk

– emelte ki Gulyás Gergely.

2 millió Pfizer az 5-11 éveseknek

2 millió oltás érkezik majd az 5-11 éves korosztálynak. A kormány oltási politikája nem változott, továbbra sem veszünk részt az uniós beszerzésben, de minden olyan oltásból rendelünk, ami új korosztálynak megfelelő – emeli ki a miniszter.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply