Otthon / Egyéb / Ma van a nemzetközi bányásznap

Ma van a nemzetközi bányásznap

A magyar szénbányászatról többnyire már csak múlt időben lehet beszélni. Az utolsó mélyművelési bányát 2015-ben zárták be.

Szt. Borbála a bányászok védőszentje, meg mindazoké, akik (hirtelen halállal járó) veszélyes szakmát űznek; ilyennek számítottak a tüzérek és a kohászok is, így aztán december 4-e a bányászok nemzetközi napja. A kultusz már a középkorban megjelent Magyarországon is, jellemzően a bányavárosokban persze. Mindemellett Magyarországon hivatalosan 1951-től szeptember első vasárnapján is ünneplik a bányászokat.

A magyar szénbányászatról többnyire már csak múlt időben lehet beszélni. Az utolsó mélyművelési bányát 2015-ben zárták be.

Az utolsó mélyművelésű szénbánya Magyarországon – ez ugrik be elsőre, ha a Vértes alatt húzódó Márkushegyi Bányaüzemről van szó. Meg persze a csődeljárások, a szénfillér és a mindig elodázott bezárás. Idén azonban eldőlt: 2015-től nem üzemel Márkushegy, mely tény egy szakma halálát is jelenti.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply