Otthon / Egyéb / ÖNÖK IS ÍGY TAPASZTALJÁK?

ÖNÖK IS ÍGY TAPASZTALJÁK?

Szijjártó Péter: Már többen jönnek haza, mint ahányan külföldre mennek munkavállalás céljával.

Az elmúlt két évben már többen jönnek vissza Magyarországra, mint ahányan külföldre mennek munkavállalás céljával mondta pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy miközben a koronavírus-járvány miatt súlyos válság alakult ki a világban, Magyarországon sorra dőltek és dőlnek a gazdasági rekordok, aminek szerinte három „kőkemény előfeltétele” volt.

Először is kiemelte, hogy a történtek alátámasztották a „kanyarban előzésre” vonatkozó döntések helyességét, amelyek keretében a kormány segélyosztogatás helyett meghirdette minden idők legnagyobb beruházásösztönzési programját.

Megemlítette ezután az elmúlt tizenkét év alacsony adókra alapozott gazdaságpolitikai stratégiáját, amelynek nyomán a gazdaság dimenzióváltása is megkezdődhetett.

Végül kitért a keleti nyitás stratégiájára, amelyet szerinte sokan támadtak politikai-ideológiai alapon, azonban mára világossá vált, hogy az helyes helyzetértékelésre és előrejelzésre épült, s jól reagált a világgazdaság súlypontjainak eltolódására.

A MINISZTER RÁMUTATOTT, HOGY MÍG TIZENÖT ÉVE A GLOBÁLIS BERUHÁZÁSOK 80 SZÁZALÉKÁT NYUGATI TŐKÉBŐL FINANSZÍROZTÁK, ÉS CSAK 20 SZÁZALÉKÁT KELETIBŐL, TAVALY EZ AZ ARÁNY TELJESEN MEGFORDULT, S A KELET RÉSZESEDÉSE 70 SZÁZALÉKOSRA NŐTT, A NYUGATÉ 30 SZÁZALÉKOSRA CSÖKKENT.

„A külgazdasági kapcsolatrendszer két lábra állításával Magyarország ellenállóbbá tette gazdaságát a különböző sokkokkal és válságokkal szemben” – szögezte le.

Hozzátette, hogy az elmúlt tíz évben 28 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelmi forgalma a keleti világgal, és az onnan érkező beruházásokból sokat profitált.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply