Otthon / Egyéb / A rendvédelmi dolgozók 30, a tűzoltók 40 százaléka nincs beoltva

A rendvédelmi dolgozók 30, a tűzoltók 40 százaléka nincs beoltva

 Az oltásra december 15-ig kapnak haladékot, ha eddig nem oltatják be magukat a munkavállalók, akkor fizetés nélküli szabadságra küldhetők, egy év után pedig elbocsáthatók.

A Népszava megkereste a dolgozók képviselőit, és a következőket tudta meg. A rendvédelemben dolgozók átoltottsága nagyjából 70 százalékos, az adminisztrációs területeken magasabb, az „élesben dolgozók” körében alacsonyabb ez az arány, közölte a BÉT Munkavállalói Oldal részéről Powell Pál. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke, Bárdos Judit adatai szerint a 36 ezer hivatásos rendvédelmi alkalmazott közül legalább 10 ezer nem rendelkezik oltással, míg a 15 ezer rendvédelmi igazgatási jogviszonyban dolgozó és a munka törvénykönyve szabályai alapján foglalkoztatott munkavállalóból legalább kétezren lehetnek ilyenek.

A katasztrófavédelem munkatársainak 30 százaléka oltatlan, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) közlése szerint a hétezer vonulós tűzoltó körében csak 60 százalékos az oltottság.

A szakszervezetek állítják, hogy a megélhetési gondok miatt az oltatlan 30 százalék egy része ugyan végül beoltatja majd magát, de a kiesőket lehetetlen lesz túlórákkal pótolni.

A munkavállalók nem tudták tisztázni a belügyi tárcával, hogy például az ügyfelekkel közvetlenül nem találkozó rendvédelmi alkalmazottak közül kinek és mikor kell megkapnia a koronavírus elleni védőoltást ahhoz, hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra.

A kormányrendeletben foglalt január végi határidőtől eltérő megoldásokra november végéig tehettek javaslatot, ezzel kapcsolatban a belügyi tárca annyit közölt, hogy Pintér Sándor még január 31. előtt dönt róluk.

Az érdekvédők rugalmasabb elbírálást kértek, ám mint írják, a tárca még azt sem hajlandó megfontolni, hogy kapjanak haladékot az oltásra azok, akik a „vírussal szembeni védettséget mutató antigéntesztet tudnak bemutatni”.

A szakszervezetek szerint a kormánynak tisztáznia kell, hogy

  • kifizetik-e az illetmény nélküli szabadságra küldött oltatlan munkavállalók egészségügyi járulékát;
  • ez az időszak beszámít-e a szolgálati időbe;
  • garantált-e a korábbi beosztásba visszakerülés;
  • lehet-e más kereső tevékenységet folytatni a kényszerszabadság alatt;
  • a munkavégzés alól felmentetteknek jár-e a beígért hathavi bérnek megfelelő összegű, „fegyverpénznek” nevezett jutalom, vagy sem.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply