Otthon / Egyéb / A keddi, majd a szerdai csúcs után csütörtökön ismét megdőlt az áramfogyasztási rekord Magyarországon

A keddi, majd a szerdai csúcs után csütörtökön ismét megdőlt az áramfogyasztási rekord Magyarországon

Csütörtök délután 16:45 körül a bruttó rendszerterhelés negyedórás átlagértéke elérte a 7361 megawattot – soha korábban nem fogyasztottak ennyi áramot Magyarországon.

Ezen a héten újabb és újabb fogyasztási rekordokat regisztrált a Mavir a hazai villamosenergia-rendszerben:

  • kedden délután 7210 MW-os bruttó rendszerterhelést regisztráltak, ezzel megdőlt a korábbi, idén február 11-i 7119 MW-os rekord,
  • szerdán pedig újabb országos abszolút csúcsot, 7254 MW-os terhelést mértek.

A szerdai értékhez képest 107 MW-os növekedés a csütörtöki rekord a Mavir szerint. Hozzátették, hogy a sorozatos rekordokat főleg az ipari és a háztartási fogyasztás fokozatos emelkedése okozza, azonban a tapasztalatok szerint december közepe után az ipar fokozatosan leáll. Emellett várhatóan az időjárás is úgy alakul majd a következő héten, hogy kicsi az esélye a most felállított rekord megdöntésének.

A hazai áramfogyasztási rekord különösen annak fényében érdekes, hogy az európai energiapiacon soha nem látott válság köszöntött be ősszel. Emiatt az önkormányzatok – akik ipari fogyasztónak számítanak, így a rezsicsökkentésből kimaradtak – igencsak megszenvedik a robbanásszerű árnövekedést.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply