Otthon / Egyéb / A Legfőbb Ügyészség szerint 83 millió forint kenőpénzt vett át Völner Pál az elmúlt időben.

A Legfőbb Ügyészség szerint 83 millió forint kenőpénzt vett át Völner Pál az elmúlt időben.

Részleteket közölt a Legfőbb Ügyészség az Országgyűlés Mentelmi bizottságával arról, hogy pontosan miért kezdeményezi a vesztegetés elfogadásával gyanúsított Völner Pál volt igazságügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését.

A Polt Péter vezette vádhatóság azt írta, hogy Schadtl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) letartóztatás alatt álló elnöke már 2017. augusztusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál államtitkárral – írja a 24.hu

Ennek kapcsán jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt, alkalmanként 2-5 millió forintot, összesen 83 millió forintot adott az államtitkárnak annak érdekében, hogy Völner Pál a végrehajtásról szóló törvényben meghatározott törvényes jogait a Kar elnöke érdekeinek megfelelően gyakorolja ezekben az ügyekben, lényegében mindezt fizetésként adta neki, azért, hogy

  • azokat a személyeket nevezzék ki végrehajtónak, akiket informálisan a Kar elnöke támogatott,
  • a Karral kapcsolatos működési-, gazdasági-, szervezeti elképzelései érvényre jussanak,
  • az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe nem tartozó támogatásokat nyerjen el a Kar elnöke által megjelölt személy vagy cég,
  • Völner Pál hivatali ismeretségeit, hivatali pozícióját és abból fakadó befolyását felhasználva, hivatalos személyeknél eljárva közreműködjön olyan ügyek intézésében, amelyek nem tartoztak hivatali hatáskörébe.

Az ügyészségi dokumentum szerint a Kar elnöke és Völner a fentieknek megfelelően olyan kapcsolatot alakítottak ki egymással, amelynek során hivatali időben, vagy hivatali időn kívül találkozókat bonyolítottak egymással, jellemzően éttermekben, valamint többször találkoztak az utcán Völner Pál gépjárműve mellett.

Ezeken a találkozókon adta át a Kar elnöke Völner Pálnak a végrehajtói osztalékokból befolyt jogtalan előnyt, mely pénzátadásokra jellemzően konspirált módon került sor.

Völner Pál szerint a Legfőbb Ügyészség indítványa zavaros és ellentmondásos

lemondott államtitkár Hargitai Jánosnak december 10-én írt levele alapján.

Völner december 10-én Hargitai Jánosnak írt levelében azt írta: „A Legfőbb Ügyészség általam is megismert tartalmú indítványa meglehetősen zavaros, elnagyolt, ellentmondásos, több helyen összefüggéstelen, bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi.” Arról is szót ejt, hogy a vádakra majd a nyomozóhatóság részére fog reagálni, ártatlansága tisztázása érdekében pedig feltétel nélkül támogatja mentelmi joga kiadását.

Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága a fideszes politikus mentelmi jogának a kiadatását támogatta. A parlamentnek még szavaznia kell róla.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply