Otthon / Egyéb / Indul a felhalmozási hullám, drága lesz az idei karácsony

Indul a felhalmozási hullám, drága lesz az idei karácsony

Novemberben több mint egy évtizedes rekordot döntött Magyarországon a fogyasztói árak éves drágulása: 7,4 százalékot mért a KSH. Az októberi 6,5 százalékos inflációhoz képest ez csaknem 1 százalékpontos emelkedés egy hónap alatt. 

Valójában az árak tartós drágulása augusztusban elkezdődött, és nagyon úgy tűnik, hogy csak jövőre számíthatunk mérséklődésre. A rekord mértékű inflációt pedig – főként így az ünnepek előtt – a lakosság is érezheti a saját pénztárcáján, hétről hétre láthatjuk, hogy minden drágul.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2021. novemberi átlagárakat mutató statisztikái szerint a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, míg októberben 6,5, szeptemberben 5,5, augusztusban 4,9, júliusban 4,6, júniusban 5,3, májusban és áprilisban 5,1 százalék volt a drágulás mértéke. Tehát a mérséklődés, ami júliusban mutatkozott, nem tartott ki nyár végéig sem.

Elemzők korábban azt jósolták: a novemberi infláció a 7 százalékot is elérheti. Mint az adatok mutatják, ezt meg is haladta, és a szakértők szerint a következő hónapokban bár a bázishatások miatt már mérséklődhet az infláció, azonban a számos terméket érintő nemzetközi hatások miatt messze magasabb lesz, mint amire korábban számítani lehetett.

Éppen karácsony előtt ez nem túl nem éppen felemelő prognózis.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply