Otthon / Egyéb / Alig látszik a béremelés, akkora az infláció

Alig látszik a béremelés, akkora az infláció

8,5 százalékkal nőttek a keresetek 2021 októberében – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A vizsgált időszakban, októberben 6,5 százalékos volt az infláció, vagyis a béremelkedés jelentős részét elvitte.

431 300 forint volt a bruttó átlagkereset 2021 októberében – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A nettó átlagkereset 286 600 forint volt ugyanekkor, mindkét szám 8,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Mindez a legalább 5 főt foglalkoztató cégek teljes állásban lévő dolgozóira vonatkozik, tehát sem a részmunkaidősök, sem a mikrovállalkozások munkatársainak a fizetései nem látszanak a számokon.

A vizsgált időszakban, októberben 6,5 százalékos volt az infláció, vagyis a béremelkedés jelentős részét elvitte. A vállalkozásoknál majdnem az egészet: a versenyszférában csak 6,9 százalékkal nőttek a bérek. Az átlagot az húzta felfelé, hogy a költségvetési szektorban 9,4 százalékos volt a béremelkedés, például az orvosok, a bírók, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelésének hatására.

A keresetek mediánértéke – vagyis az a szám, aminél az emberek pontosan fele keres többet, másik fele kevesebbet – bruttó 350 100 forint volt, az egy évvel korábbinál 7,6 százalékkal több.

Mivel 2021 első tíz hónapjában 4,6 százalékos volt az infláció, a reálkereset csak 3,7 százalékkal nőtt.

A novemberi infláció ennél sokkal magasabb, 7,4 százalékos volt, a decemberi számot pedig még nem ismerjük, de minden bizonnyal jóval 4,6 százalék fölött lesz, tehát amint elkészülnek a 2021 végi adatok is, azt fogjuk látni, hogy az egész éves béremelkedésnek még ennél is nagyobb része vált az infláció áldozatává.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply