Otthon / Egyéb / Így pótolják az elbocsátott oltatlan tanárokat

Így pótolják az elbocsátott oltatlan tanárokat

Az oltatlan tanárok elbocsátása miatt kialakult helyzetet most igen kreatív megoldásokkal próbálják orvosolni a tankerületek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) adatai szerint az állami iskolákban 780 tanár esett ki a munkából januártól, mert nem oltatták be magukat az új típusú koronavírus ellen.

Azt is közölték, hogy a szakszervezetek félelmei ellenére mindenhol rendben el tudott kezdődni a tanítás a téli szünetet követően. Ennek azonban az érdekképviseletek szerint az az ára, hogy az oltott tanárok erejükön felül dolgoznak, a tankerületi vezetők pedig egyéb „kreatív megoldásokkal” igyekeznek pótolni a kiesett munkaerőt.

HIRDETÉS

Hallgatókat toboroznak

„Most például arra biztatják az egyetemi, főiskolai hallgatókat, hogy próbálják ki magukat élesben” – mondta az RTL Klub Híradójának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, arra utalva, hogy az iskolák a végzős oltott hallgatóknak kínálják fel az elbocsátott tanárok helyét.

Az egyik tankerület decemberi felhívásában az állt, hogy olyan, a covid-19 ellen már beoltott negyedéves hallgatókat keresnek, akik vállalnának óraadói munkát, egy másik hirdetés pedig heti 1-3 napos, részmunkaidős állást ajánlott a végzősöknek. A híradónak a Pécsi Tudományegyetem sajtóosztálya elismerte, hogy az ő intézményük végzős tanárszakos hallgatói is kaptak levelet, miszerint tanárok helyettesítésére várják a jelentkezőket.

Van, aki átmeneti felmentést kapott

Az RTL megkeresésére az Emmi azt reagálta, van lehetőség arra, hogy a szükséges szakmai ismeretekkel már rendelkező hallgatókat is bevonják a feladatellátásba, azonban ők csak határozott időre és kizárólag gyakornokként foglalkoztathatóak.

Tájékoztatásuk szerint azonban csak a pedagógusok 1 százalékát kellett pótolni. Viszont legalább ennyien lehetnek azok is, akik átmenetileg – de nem a tanév végéig – egyéni felmentést kaptak az oltás felvétele alól.

„Ezek a felmentések előbb-utóbb le fognak járni, tehát ez a probléma még kristályosodni és csúcsosodni fog. És azt is hozzá kell tenni, hogy ez csak kifejezetten az Emmi által irányított tankerületek létszámára vonatkozik, tehát az ITM, a szakképzési centrumok és az agrárszakképzési centrumok tekintetében még semmit nem nyilatkoztak” – magyarázta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A riportban elhangzott továbbá, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az oltatlan tanárokkal kapcsolatban nem árult el pontos számot, csupán annyit, hogy a dolgozók túlnyomó többsége beoltatta magát a koronavírus ellen, a tanítás pedig zavartalanul folyik.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply