Otthon / Egyéb / Mit várunk, ha már a választásokon is csalás van? Mit várunk, ha már akkor sem teszünk semmit?

Mit várunk, ha már a választásokon is csalás van? Mit várunk, ha már akkor sem teszünk semmit?

A választás tisztaságának védelme érdekében szavazatszámlálásra hív, és ebben a témában indított videókampányt az Unhack Democracy civil szervezet.

A közismert előadóművészek szereplésével készült videókat Bodó Viktor rendezte, aki, a tehetetlenségi energiáit csatornázta be a projektbe.

Számolj a demokráciáért! kampány oldalán részletes útmutatót közölnek arról, hogyan lehet szavazatszámlálónak jelentkezni, miért fontos ez, és elérhetők a szervezet által készített kutatások eredményei is. A felhívás szerint Magyarországon a rendszerváltás óta rendre előkerülnek a választások körüli kétes ügyek, amelyek legtöbbször kivizsgálatlanul maradnak.

A kampányban 26 közismert előadóművész vesz részt, köztük Csákányi EszterLovasi AndrásLengyel TamásNagy ErvinNagy Zsolt és Bödőcs Tibor, akik Bodó Viktor rendezésében készülő kisfilmekben mutatják be, milyen visszaélések tapasztalhatók a választások körül.

Az Unhack Democracy civil szervezet áll a kampány mögött. A nevükben található „unhack” kifejezés azt jelenti: egy elromlott rendszer működő állapotba való visszaállítása vagy egy külső támadás által okozott kár elhárítása. Fő céljuk a választások integritásának és tisztaságának megőrzése, illetve olyan eszközök fejlesztése, amikkel az állampolgárok is biztosíthatják a demokratikus rendszer helyreállítását.

A honlapon megtalálható kutatások szerint a visszaélések többnyire azért maradnak kivizsgálatlanul, mert az érintettek nem jelentik az eseteket, így nem kerülnek jegyzőkönyvbe. Márpedig a jogorvoslat egyetlen hivatalos első lépcsője ez lenne, így tud bármilyen jogvédő szervezet kifogást benyújtani. Ezért hívnak minél több a változásért tenni akaró civilt, hogy vegyen részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában.

A szervezet 2018-as kutatásai a jogorvoslati lehetőség hiánya legtöbbször olyan esetekben merül fel, mint amelyeket a videók is igyekeznek bemutatni:

  • az idősotthonban élő szavazók megfélemlítése,
  • koordinált szavazatvásárlás,
  • jegyzőkönyvek hitelességének sérülése,
  • gyanús szavazatmegosztási arányok azokban a szavazókörökben, ahol nem volt ellenzéki jelenlét,
  • szavazólapok eltűnése,
  • Ukrajnából, Szerbiából és Romániából fantomszavazók szervezett szállítása
  • és fiktív lakcímbejelentések által a választói névjegyzékek manipulálása.

Bodó Viktor a szervezet kutatási anyagait használta inspirációként a kampányban bemutatott videósorozat elkészítéséhez. Hogy miért áll ki egy ilyen társadalmi ügy mellett, arról a rendező úgy nyilatkozott:

Ezzel a témával kapcsolatban láttam már előzőleg különböző leleplező cikkeket és videókat, de egyáltalán nem tudtam, mit tehetnék. Ezt a tehetetlenségi energiát bosszankodás és letargia helyett most viszonylag dinamikusan ebbe a projektbe csatornáztam. Magyarországon a szabályok betartásának és betartatásának nincsen kialakult kultúrája. Fejétől bűzlik a hal. A törvényhozók elsőként hágják át a szabályokat és/vagy maguk kényére alakítják azokat random és gyakran alantas egyéni érdekeket szolgálva. Mit várunk, ha már a választásokon is csalás van? Mit várunk, ha már akkor sem teszünk semmit?

Bodó azt üzeni azoknak, akik kiábrándultak a demokratikus intézményekből, hogy ideje megragadni az alkalmat, hogy személyesen ellenőrizhessük, minden rendben megy-e.

HIRDETÉS

Az előadóművészek, akik mind ingyen adták az arcukat a kampányhoz, leginkább arra helyezik a hangsúlyt üzenetükben, hogy a politikában tapasztalható visszaéléseket civilek számára a szavazatszámláláshoz hasonló lehetőségek megragadásával lehet visszaszorítani. A figyelemfelhívó videókban azt kérik a szavazóktól, hogy

ne legyenek gyávák és közönyösek.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply