Otthon / Egyéb / Két év alatt duplájára nőtt az állami vezetők bértömege

Két év alatt duplájára nőtt az állami vezetők bértömege

2010 óta megháromszorozódott az állami vezetők száma, a bérkeretük pedig ötszörösére nőtt.

Orbán Viktor a 2010-es kormányalakítása óta eltelt tíz évben megháromszorozódott az állami vezetők száma, a bérkeretük pedig ötszörösére nőtt, főleg az elmúlt pár év bőkezű illetményemeléseinek köszönhetően. Az elmúlt két évben megduplázódott a fizetésükre fordított összeg.

A kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok, valamint kormánybiztosok és miniszteri biztosok bértömege szinte pontosan megduplázódott 2018 és 2020 között: 4 milliárd 684 millióról 9 milliárd 356 millió forintra nőtt.

2018-ban még csak 343 állami vezetőt tartottak nyilván a zárszámadási törvény mellékletében, 2020-ban már 596-ot. A kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok, miniszteri biztosok, miniszterelnöki megbízottak száma két év alatt 33-ról 61-re nőtt.

Az állami vezetők juttatásai sok évig változatlanok voltak, az elmúlt pár évben azonban elkezdték megemelni ezeket:

  • a miniszterek fizetése pár év alatt 1,1 millióról, közel kétmillió forintra (a két tárca nélküli kormánytag 5 millió forintot kap),
  • az államtitkári illetmény 997 ezer forintról, 1,75 millió forintra nőtt;
  • a képviselő-államtitkárok 1,3 millió forintot kapnak az 1,2 milliós képviselő tiszteletdíjuk mellé;
  • a miniszteri biztosoké pedig 748 ezerről 1,3–1,65 millió forintos sávba emelkedett.

Egyedül a miniszterelnöki illetmény nem változott, ugyanúgy 1,5 millió forint, mint 2010 előtt is volt (Orbán Viktor emellett még megkapja a képviselői alapilletményt is), így ma már egy helyettes államtitkár is magasabb fizetést kaphat a kormányfőnél.

2011-ben még csak két biztosunk volt (kormánybiztosok, miniszteri biztosok), 2020-ra már 61 ilyen tisztség lett. Van már miniszteri biztosa a magyar zenei nevelésnek, az űrkutatásnak, a frankofón ügyeknek, a mohácsi csata évfordulójának vagy éppen a Cirkuszközpont felállításának.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply