Otthon / Egyéb / Gyérítik a kormoránokat a Dunán

Gyérítik a kormoránokat a Dunán

A kezelésében lévő 2000 hektáros Duna-szakaszon megkezdte a kormoránok gyérítését a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége. A társaság 100 madár kilövésére kapott engedélyt.

A jelenlegi fagyos idő segíti a madarak gyérítését, mert a kisebb vízfolyások és tavak befagytak, így a kormoránok a Dunára szorultak.

A hatvanas években védelem alá helyezett, valójában tengeri madár mára túlszaporodott. Magyarországon 2500-3000 példány fészkel, de télen 30-40.000 darab jelenik meg a magyar vizeken és rendkívül nagy kárt okoznak a halak elfogyasztásával és megsebesítésével – mondta el Schmidt Kovács Bence, a szövetség szakmai igazgatója.

A kormorán, vagy kárókatona egy régebbi korszakból fennmaradt madárfaj. Tollát nem tudja vízhatlanná tenni, testének melegével fűti magát, ehhez viszont folyamatosan ennie kell. Válogatás nélkül megesznek mindent és csoportosan vadásznak. Szétverik és megsebesítik a vermelő, lenyugodott állományokat, egy elfogyasztott halra három pusztulás jut. Közben tönkreteszik a galériaerdőket is, mert savas ürülékük lemarja a fákat.

Télen közel 2000 kormorán zsákmányolja folyamatosan a halat a Dunából A boncolások tapasztalatai szerint egy madár az életben maradáshoz fél-egy kiló halat is megeszik, a megyében telelő madarak a folyóból 1500 kiló halat zsákmányolnak minden itt töltött napon.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a kormányzati támogatással és a szövetség saját erejéből elvégzett telepítéseknek köszönhetően, valamint a hálós halászat mellőzésével soha nem látott halbőség van az élővizekben. A horgászoknak, illetve a velük együttműködő vadászoknak nem célja kiirtani a kormoránt, viszont kártételük miatt szükséges az állomány nagyságának szabályozása.

Forrás: KEMHESZ

About regio33

Check Also

Orbánnak mennie kell!

„Nehezen értem ezt a helyzetet. Ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.” Újabb erős …

Leave a Reply