Otthon / Egyéb / Nem kell a magyar kormánynak az EU 900 millió forintos PCR-teszt támogatása

Nem kell a magyar kormánynak az EU 900 millió forintos PCR-teszt támogatása

Eredetileg 20 tagállam jelezte részvételét a programban, de kettő időközben úgy döntött, nem él ezzel a finanszírozási lehetőséggel.

Visszalépett a magyar kormány abból az uniós programból, amely révén az ország mintegy 900 millió forintos vissza nem térítendő EU-s támogatást kaphatott volna gyors- és PCR-tesztek vásárlásához.

A tavaly indított programot a kormány is támogatta, melynek keretében az EB 100 millió eurót különített el a Covid-igazolványok kiállításához szükséges tesztek beszerzéséhez. A teszteket azoknak szánták, akik nem tudnak európai Covid-igazolványt szerezni, mert az EU-ban nem elfogadott vakcinával oltották be őket.

Az eset kapcsán a Népszava megkereste a Miniszterelnökséget, de végül az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) válaszolt sajátos magyarázattal előállva a 900 millió lemondásáról:

„a projekt rendkívül szűk támogatási kört célzott meg, rendkívül szűk határidőre korlátozódva: kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését előirányozva az EU Digitális COVID igazolvány kiváltása és az azzal történő utazás elősegítése érdekében. Noha a magyar részről a projekt megvalósításához szükséges teljes tervezés megtörtént, az utazási időszak közben véget ért és a Covid-19 újabb hulláma kezdetén járva a harmadik oltások beadása is megkezdődött (2021 augusztusától), ezzel megerősítve az első két vakcina által biztosított védelmet, egyben biztosítva az unió tagállamaiba való utazás lehetőségét.”

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply