Otthon / Egyéb / HAMAROSAN LEKERÜLHET ERŐS GÁBOR NÉVTÁBLÁJA AZ ESZTERGOMI HIVATAL FALÁRÓL

HAMAROSAN LEKERÜLHET ERŐS GÁBOR NÉVTÁBLÁJA AZ ESZTERGOMI HIVATAL FALÁRÓL

A diplomás partjelző elismerte az összeférhetetlenséget.

A korrupciós botrányba belebukó Völner Pál pótlására láthatóan nem készült fel megfelelően a Fidesz. Erős Gáborral kapcsolatban előbb az Alfahír írta meg, hogy azt a látszatot keltette, hogy diplomát szerzett, majd a Szabad Európa arról számolt be, hogy 2018-ban NAV-jegyzékre került amiatt, mert cégénél feketén foglalkoztatott dolgozót találtak. 

Utóbbi kettő esetében legalább próbált magyarázkodni, de úgy néz ki, az összeférhetetlenségre már nincs válasza, ezért inkább elismerte azt.

Erős Gábor, a Fidesz országgyűlési képviselő-jelöltje (Komárom-Esztergom megye 2.), Esztergom alpolgármestere nem jelent meg azon az önkormányzati testületi ülésen, amelyen távollétében, zárt napirendi pont keretében vette tudomásul a testület, hogy február 8-ai hatállyal lemondott a Strigonium Zrt. felügyelő bizottsági tagságáról.

Beismerte a törvénytelenséget

A gond csak az, hogy hiába ismerte el a lemondással, hogy eddig megszegte a vonatkozó törvényeket, az összeférhetetlenséget így is meg tudják állapítani, hiszen már évekkel ezelőtt le kellett volna mondania a tiltott, másodlagos jövedelemforrásról. 

Amennyiben a következő esztergomi önkormányzati ülésen a törvényeknek megfelelően megállapítják az összeférhetetlenséget, úgy le kell mondania az alpolgármesteri címről, és az önkormányzati képviselői mandátumáról, ami alaposan gyengítheti az országgyűlési képviselőjelölti kampányát a fideszes Erős Gábornak. 

Cserép János esztergomi önkormányzati képviselő a napokban számolt be arról, hogy Erős Gábor 2016. december 14-e óta a Strigonium Zrt. felügyelő bizottságának tagja, amiért díjazásban is részesült, ez azonban az önkormányzati törvény szerint összeférhetetlen.

A korrupciós vádak miatt megbukott Völner Pál helyén, Komárom-Esztergom megye 2. számú egyéni választókerületében induló fideszes politikus, Erős Gábor eddig egyetlen alkalommal sem reagált a személyével kapcsolatban felmerült összeférhetetlenségre, ezért is volt joggal várható, hogy a munkahelyén, az önkormányzat testületi ülésén megjelenik. Azonban a szintén fideszes Hernádi Ádám polgármester melletti szék most üresen maradt. 

A Helyi Önkormányzatról szóló törvény rendelkezése szerint, aki polgármester vagy alpolgármester, az máshonnan nem fogadhat el díjazást, nem működhet közre cégek tevékenységében pénzért. S ha Erős Gábor valóban nem jelentette be 30 nappal az alpolgármesterré választását követően, hogy jövedelme van a Strigonium Zrt. felügyelő bizottsági tagsága után, az már utólag nem is módosítható. Tehát, ha az esztergomi képviselő-testület kimondja az összeférhetetlenséget, másnap megszűnik az alpolgármesteri jogviszonya.

A fővárosi kormánymegbízott szerint az érintett önkormányzatoknál az illetékes bizottság, vagy a képviselőtestület vizsgálhatja az ügyet. Amennyiben az eredménytelen lesz és az összeférhetetlenséget nem oldják fel, a Kormányhivatal bírósági úton szerez érvényt igazának.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply