Otthon / Egyéb / NAPI 15 MILLIÁRD FORINT

NAPI 15 MILLIÁRD FORINT

Ennyivel adósította el a Fidesz Magyarországot az elmúlt két évben.

Az államadósság tavaly év végén 42 526 milliárd forint volt, vagyis tartozás a koronavírus-válság két éve alatt 11 396 milliárd forinttal, 37 százalékkal növekedett.

Ez a több mint 11 ezer milliárd forintos növekedés azt jelenti, hogy 2020-ban és 2021-ben a kormány minden egyes nap 15,6 milliárd forinttal növelte az államadósságot.

A GDP arányos adósságmutató 2019 decemberében még csak 65,5 százalékon állt, azonban mostanra már 78,2 százalékra emelkedett. Igaz, hogy 2020-as 80,1 százalékos mutatóhoz képest javult a helyzet tavaly, de a javulás a lehetőségekhez képest szerénynek mondható, ugyanis a 7,1 százalékos gazdasági növekedés és a 5,1 százalékos infláció miatt a bruttó hazai termék folyóáras értéke bőven tíz százalék felett emelkedett.

Ennek ellenére idén várhatóan tovább csökken az államadósság, ezt segíti a magyar gazdaság növekedése és a magas infláció, valamint az, hogy bárki is nyeri a választásokat, az kénytelen lesz konszolidálni az állami kiadásokat.

A Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint a válság előtti 65 százalékos szintet 2025-2027 között érheti el a magyar gazdaság. Ez azonban csak akkor teljesülhet a minisztérium szerint, ha nem éri újabb sokk a magyar gazdaságot.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply