Otthon / Egyéb / KAPCSOLJUNK LÁMPÁT! 

KAPCSOLJUNK LÁMPÁT! 

Téli időszakban, korlátozott látási viszonyok között a nappali menetfény használata nem elegendő a gépjárműveknél a jó látáshoz és a láthatósághoz!

Az elmúlt időszakban több közlekedési balesetnél tapasztalható volt, hogy a jármű vezetője korlátozott látási viszonyok között nem használta járművén a tompított fényszórót, csak a nappali menetjelző fényt, ami kizárólag előre világít.

Számos baleset megelőzhető lenne, ha a gépkocsivezetők korlátozott látási viszonyok között a tompított fényszórót használnák, ami előre és hátrafelé egyaránt biztosítja a gépkocsi láthatóságát.

A KRESZ 44. § (8) bekezdése előírja, hogy lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval nappal, és jó látási viszonyok között is ki kell világítani. A nappali menetfény használata ebben az esetben váltja csak ki a tompított világítás használatát. 

A KRESZ 44. § (1) bekezdés alapján azonban a forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani.

A rendőrség az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét: 

  • Az izzók fényereje több évi használat után akár a felére is csökkenhet.
  • Korlátozott látási viszonyokban (például felhősödés, köd, eső, hóesés, porfelhő, szürkület stb.) fel kell kapcsolni a tompított világítást, nem elegendő a nappali menetfénnyel történő közlekedés!
  • A szennyeződés, a sár és a vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja az izzók erejét, ezért rendszeresen ellenőrizzük és tartsuk karban azokat!
  • Mielőtt a járműbe ülünk a világító- és fényjelző berendezéseket minden esetben ellenőrizzük!

Forrás: police.hu

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply