Otthon / Egyéb / Orbánnak mennie kell!

Orbánnak mennie kell!

„Nehezen értem ezt a helyzetet. Ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.”

Újabb erős figyelmeztetést kapott a korábbi szövetségeseitől a magyar miniszterelnök. Andrzej Duda lengyel elnököt újságírók kérdezték, csalódott-e Orbán Viktorban az ukrán helyzethez való hozzáállása miatt.

Duda azt mondta, nehezen érti meg a magyar miniszterelnök álláspontját tekintettel az Ukrajna elleni agresszióra, a több ezer ember halálára, a lakóövezetek bombázására, az orosz hadsereg által lerombolt lakóépületekre és a nemzetközi jog alapján bűnnek számító cselekedetekre.

„Nehéz ezt megértenem, mert ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.”

A lengyel elnök megjegyezte azt is, hogy Orbán Viktor is nehéz helyzetben van, hiszen nem ő volt az, aki oda vezette az országot, hogy szinte teljesen az orosz gáztól függ.

De megjegyezte azt is, hogy az ország atomerőműve is orosz, aminek a „modernizálásáról” szintén orosz cégekkel állapodtak meg. Hozzátette, hogy az Oroszországtól való energiafüggőség sok uniós országnak gondot jelent, ezért nem tudták kiterjeszteni a szankciókat az energiahordozók vásárlására.

Amikor megjegyezték, hogy ettől függetlenül a többi ország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának, Duda azt mondta: „Ezért nehéz megértenem a helyzetet.”

A lengyel elnök az interjúban arról is beszélt, hogy meglátása szerint az Európai Unió ebben a háborús helyzetben sokkal inkább egy közösségként működik, mint korábban. Neki személyesen is nagyon fontos, hogy most sokkal jobban megértik egymást és több empátiával találkozik, mert ezeket korábban hiányolta.

Pedig korábban Duda is közel állt Orbánhoz, 2016. október 23-án még együtt mondtak beszédet a Kossuth téren. Már pénteken látni lehetett, hogy a lengyel vezetés elégedetlen a magyar kormánnyal: a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosság párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski beszélt arról, hogy nem boldog attól, ahogy a magyar kormány az oroszokkal viselkedik, de megvárja a választások eredményét.

Pedig Lengyelország és Magyarország sokáig együtt tiltkozott az ellen, hogy jogállamisági elvekhez kössék az uniós pénzeket, de az ukrajnai háború kitörése óta az ukrán ellenállás egyik legaktívabb támogatóivá váltak. Ugyanezen a napon a cseh védelmi miniszter is lemondta V4-ek védelmi minisztereinek magyarországi találkozóját, mert „az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.”

Leginkább azután szaporodtak meg a magyar kormánynak szóló kritikák, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csütörtök este EU-csúcson elmondott beszédében külön felszólította a magyar miniszterelnököt, hogy döntse el végre, kivel van, és ne tétovázzon tovább. De Orbán a nekik küldött fegyverszállítmányok átengedésére és az energetikai szankciókra is nemet mondott.

És szombaton a kormánypárti lapok már azzal a címmel jelentek meg, hogy „Zelenszkij most minket támad”.

(forrás)

About regio33

Check Also

32 ÉVE EZEN A NAPON TARTOTTÁK MEG A RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI ELSŐ SZABAD ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS ELSŐ FORDULÓJÁT

Hosszú évtizedeket követően 1990-ben rendezték meg hazánkban az első szabad országgyűlési választásokat, ennek feltételeit, kereteit …

Leave a Reply