Otthon / Egyéb / Civilek harca az Öreg-tóért

Civilek harca az Öreg-tóért

2020-ban látott napvilágot a hír, miszerint Tatán szállodát építene az Avalon-csoport, méghozzá az Öreg-tó partján, olyan telkeken, melyek jelenleg is Ramsari, Natura2000 természetvédelmi területként vannak nyilvántartva. Az ügyet bár támogatja Tata polgármestere, a helyiek jelentős része a kezdetek óta ellenzi. Az ellenzők egy csoportja azóta kiharcolta, hogy népszavazás legyen az ügyről, amire sor kerül július 31-én. Viszont, hogy kezdődött az egész? Kik kezdeményezték a népszavazást?

2020. május 26-án rendeztek sajtótájékoztatót a beruházásról, ahová előre meghívott újságírókat és kormánypárti városvezetőket engedtek csak be. Ekkor tűnt fel a helyi Szalay Ildikónak, hogy „itt valami nincs rendben”. Próbált már akkor utánajárni a dolognak, nem sok sikerrel. Ugyanakkor abban biztos volt, hogy nem kultiválja a szálloda megépítését a tó partjára, így tiltakozásul létrehozta a Stop Avalon Tata Facebook-csoportot, melynek taglétszáma két hét alatt 13 ezer főre gyarapodott.

A Facebook-csoport rövidesen egy civilekből álló, aktív csapattá nőtte ki magát, mely rendelkezik egy szűk szervezői gárdával, valamint egyre több aktivistával. Ezek a civilek gyűjtötték össze a közelgő népszavazáshoz szükséges ajánlásokat, más helyi szervezetekkel karöltve. Szalay Ildikó a legnagyobb sikernek azt tartja, hogy úgy sikerült elérni népszavazás kiírását környezetvédelmi kérdésben, hogy nem vált pártpolitikai kérdéssé a téma. Álláspontja szerint a helyiek többsége ellenzi a „Pokol palotájának” megépítését. Ebből kifolyólag szerinte nem az a kérdés, hogy melyik álláspont kerül többségbe, hanem az, hogy meglesz-e a népszavazás érvényességéhez szükséges részvételi arány. Ez jelen esetben körülbelül 10500 voksot jelent, amely kapcsán bizakodásra ad okot, hogy a népszavazás kiírásához a civilek korábban nagyjából 7300 ajánlást gyűjtöttek össze, valamint jelenleg nincs érdemi kampány a városban a beruházás mellett.

 Felvetődik nyilván a kérdés, hogy itt a konkrét helyszínnel van csak probléma vagy a helyiek abszolút ellenzik az ilyesfajta zöldmezős beruházásokat városuk területén. „Az alapszituáció az, hogy mi a Ramsari, Natura2000, természetvédelmi, hidrogeológiailag védett, műemlékvédett területre nem szeretnénk semmilyen új épületet. Nem vagyunk fejlődésellenesek, mi a valóban fenntartható értékmegőrzést támogatjuk. Mindig mondjuk: felújítani, érték megőrizni lehet, sőt kell, de a tatai tópart szívének látképi összességét megváltoztatni történelmi bűn”- ismerteti a Stop Avalon álláspontját a témában Szalay.

Kétségtelenül válaszút elé érkezik Tata a népszavazással, kérdés viszont, hogy mi lesz a Stop Avalon csapatával a referendum után. A szervezői gárda megalapított már egy helyi ügyekre fókuszáló egyesületet, mely általánosságban szeretne fellépni a tatai természeti és történelmi értékekért, valamint a város fejlődését szeretné segíteni. Szalay szerint biztosan lesz valamiféle folytatás, csupán lehet, hogy más keretek között. Annyi biztos, hogy a Stop Avalon nevéből adódóan is megmarad egy együgyes szervezetnek. Hogy mennyire volt sikeres harcuk azért a bizonyos ügyért, azt majd eldönti a közelgő népszavazás és az idő.

Oláh Szabolcs

About regio33

Check Also

32 ÉVE EZEN A NAPON TARTOTTÁK MEG A RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI ELSŐ SZABAD ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS ELSŐ FORDULÓJÁT

Hosszú évtizedeket követően 1990-ben rendezték meg hazánkban az első szabad országgyűlési választásokat, ennek feltételeit, kereteit …

Leave a Reply