Otthon / Ezt főzd meg! / Sült lazacfilé rizzsel

Sült lazacfilé rizzsel

Mónikát hivatalosan is az oldal szakácsává avatjuk! 🙂

Először is,szögezzük le:a lazacfilé drága.Ezzel szerintem senki nem fog vitába szállni,DE!!!Jön a karácsony,ilyenkor amúgy is hajlamosabbak vagyunk többet költeni ételre,meg amúgy is szokás halat enni,meg különben is:néha megérdemeljük!Nem mellesleg:otthon is teljesen jól el lehet készíteni,étteremben sokkal drágább lenne!
Úgyhogy,a lazac.Én megmondom őszintén,csak a Metró Nagyáruházban vettem lazacot,de már láttam máshol is friss,jó minőségűt.1 db bőrös filét szoktam venni,ez kicsit több mint 1,2 kg,ha ennél kisebb,nem lehet belőle szép szeleteket vágni.Kb 10-12 szelet lesz belőle,így már nem is olyan vészes az ára…Megmosom és lebőrözöm-ez elsőre nekem sem ment egyszerűen,a macskáim nagy örömére.A vastagabbik felén kezd el,egy kicsi és nagyon éles késsel, kezdd el felfejteni a bőrt,és ha 2-3 centit sikerült,fogd meg egy papírtörlővel és óvatosan húzd le egyben a bőrt!Fordítsd meg a halat és tapogasd át,mert általában van benne szálka,de nem kell megijedni,mert nagyok,vastagak és simán kézzel ki tudod húzni!A vastagabbik felénél levágsz néhány szeletet,a többit lapjával elvágod.(A végén,ha marad a szeletek formázása közben néhány cafat,isteni lesz az esti salátád tetejére,megsütve fokhagymás vajban.)
Most már jöhet is a recept!
Hozzávalók:
-néhány szelet lazac/1 nagy,vagy 2 kisebb szelet per fő/
-só
-bors
-citrom
-olaj
-rizs
-vegeta
Mennyiségeket nem tudok írni,mivel nem tudom,hány szelettel próbálkozol elsőre!
Előkészítés: a halszeleteket megsózod,megborsozod,megcsöpögteted jócskán friss citrommal
Elkészítés:Tedd fel a vizet forrni,sóval,vegetával,főzd benne puhára a rizst!Amikor félig kész,ráérsz akkor elkezdeni a lazacot sütni,mert nagyon gyorsan elkészül.Vaj és olívaolaj keveréket melegítesz,belecsúsztatod óvatosan a lazacokat,és NEM NYÚLSZ HOZZÁ!!!Nem emelgeted,nem igazgatod,csak nézed,kb 4 percig.Ha hamarabb próbálod megfordítani,megeshet,hogy szétesik,amitől az íze ugyan nem változik,csak nem lesz szép.Ja,jó minőségű teflonserpenyőben tedd mindezt!Lapáttal nyúlj óvatosan az egyik alá és ha azt látod,pirulgat az alja,meg is fordíthatod és megsütöd a másik oldalát is!Rögtön melegen tedd tányérra,mellé a leöblített,lecsepegtetett rizs,egy kis citrom,ha valaki még igényli-mint én!
Máris kész az éttermi minőségű és kinézetű halvacsorád,csak éppen negyed-ötöd annyi árból.
De rossz hírem van:rá fogsz szokni!A lazac olyan különleges és karakteres ízvilágú hal,hogy mindig ehhez fogsz hasonlítani mindent!
Jó étvágyat hozzá!
Sziasztok!Mónika
Köszönjük a receptet Mónikának!

About regio33

Check Also

Krumplileves – ahogy mi szeretjük

Hozzávalók: -2 jókora krumpli -1 kis fej hagyma -1 púpos evőkanál kacsa v.libazsír -1 teáskanál …

Leave a Reply