Otthon / Dorog hírei / A Komárom –Esztergom Megyei közgyűlés nyilatkozatban tiltakozik a párkányi hulladékégető megépítésének szándéka ellen
Fotó: kemoh.hu

A Komárom –Esztergom Megyei közgyűlés nyilatkozatban tiltakozik a párkányi hulladékégető megépítésének szándéka ellen

A sürgősségi előterjesztést egyhangúlag elfogadta a megyei közgyűlés. Reméljük lesz hatása és elállnak a megépítésétől. Eddig a hír. De nézzük csak, mi van mögötte.

A Jobbik frakció tagjai, Zentai Plajner Zsolt, Michl Miklós, Polonyi Zsolt olvasván Esztergom város fideszes polgármesterének felhívását a Párkányba tervezett hulladékégető kapcsán, úgy döntöttek, hogy a csütörtökön tartott rendkívüli közgyűlésre, aznap délelőtt 10.19 perckor egy sürgősségi indítványt nyújtanak be.

Így hangzik az indítvány:

Határozati javaslat

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés

  1. a megye lakosságának egészsége érdekében tiltakozik a Párkányba építendő hulladékégető hulladék-feldolgozó megépítése ellen. Kéri a szlovák döntéshozókat a tervezett hulladék-feldolgozó Párkányba történő telepítéséről mondjanak le.
    Indoklásként az uralkodó szélirányt, valamint a már meglévő a dorogi veszélyes anyag égető okozta szennyezést említhetnénk, ami miatt a megye ezen térsége már amúgy is az ország egyik legszennyezettebb levegőjű térségének számít.
  1. felkéri elnökét, hogy a a nyilatkozatot haladéktalanul küldje el a Párkány önkormányzatának, illetve a szlovákiai társmegyei szervnek és hatóságoknak és erről a  közgyűlést a következő rendes ülésén tájékoztassa.
Balról: Polonyi Zsolt, Zentai-Plajner Zsolt és Michl Miklós a Jobbik frakció tagjai

11.52-kor, a megyei jegyző kiküldi a fideszes Popovics György elnök válaszlevelét az alábbi szöveggel: „A fenti ügyben az alábbi anyagot tervezem tárgyalni.”

A másik fél indítványa:

Határozati javaslat

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés

  1. felhatalmazza elnökét, hogy a veszélyes anyag feldolgozását végző, Párkányban megépítésre kerülő hulladékégetővel kapcsolatos ügyben az intézkedésre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szerveket megkeresse, kérve annak kivizsgálását, hogy a tervezett beruházás milyen környezetterheléssel járna Komárom-Esztergom megye szempontjából;
  1. felhatalmazza elnökét, hogy amennyiben az illetékes szervek Komárom-Esztergom megye szempontjából súlyos környezeti kockázatokat tárnának fel, kérje a megfelelő szervektől, hogy a környezeti kockázatok minimalizálása érdekében tegyék meg a szükséges lépéseket, valamint arra, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel a közgyűlés elnöke is felléphessen.

A rendkívüli közgyűlés megkezdése előtt a Jobbik frakció jelzi, hogy ragaszkodik a tiltakozáshoz és indoklásképpen elmondják azt, hogy az észrevételeket, illetve tiltakozásokat február 21-ig el kell juttatni Párkányba az illetékeseknek. Azaz nincs idő szakértő megbízására és a közgyűlés újbóli összehívására.

Bár végül egyhangú döntés született a javaslat elfogadását illetően, érdemes áttekinteni ennek mikéntjét. A Jobbik javaslata két órával hamarabb került leadásra, mégis a megyei közgyűlés elnöke által jegyzett indítványt favorizálta a fideszes többség, annak ellenére, hogy jóval finomabb hangvételű. A kormánypárti képviselő módosítási javaslatát azonban mégis elfogadta a közgyűlés, így az fideszes előterjesztés már tartalmilag megegyezett a Jobbikéval. Ebből arra lehetne következtetni, hogy mindegy egy javaslat tartalma, ha azt az ellenzék adja be, akkor azt elfogadni nem lehet.Persze nem akarunk összeesküvés elméleteket gyártani…

Lényegét tekintve tehát a fideszes javaslat lett elfogadva, a Jobbik mondanivalójával.

About regio33

Check Also

Orbánnak mennie kell!

„Nehezen értem ezt a helyzetet. Ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.” Újabb erős …

Leave a Reply