Otthon / Dorog hírei / Mi lesz a Dorogi Szakkórház és Szakorvosi Rendelő sorsa? Megint a betegek járnak rosszul?
Fotó forrása: dorogikorhaz.hu

Mi lesz a Dorogi Szakkórház és Szakorvosi Rendelő sorsa? Megint a betegek járnak rosszul?

Még megy a találgatás, hogy egészen pontosan mi értelme van az egyesítésnek és ez kinek lesz jó. A dolgozóknak és a betegeknek valószínűleg nem.

Hónapok óta tudni lehet, hogy a Dorogi Szent Borbála Szakkórházat és Szakorvosi Rendelőt be akarják olvasztani az Esztergomi Vaszary Kolos Kórházba, mely tervezet pedig nem kis közfelháborodást okoz a lakosság körében.

A Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás és civil szervezetek most aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy megakadályozzák az egyesülést. Az aláírásokat üzletekben és a rendelőkben gyűjtik, és szerencsére a kezdeményezést nagy számban írták alá a térségben élők.

A választókerület jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje, Nunkovics Tibor, egy parlamenti képviselőn keresztül írásbeli kérdéssel fordult az illetékes minisztériumhoz, hogy végre kiderüljön, mi célt szolgál valójában az egyesítés, hiszen a dorogi intézmény jól működik, az ellátás minősége pedig az országos viszonyokhoz képes kiemelkedő mind a szakrendelőben, mind a szakkórházban.

„Félő, hogy az egyesítés a dorogi ellátás minőségének és dolgozók anyagi helyzetének romlását idézné elő. Tudjuk, hogy az esztergomi kórház komoly anyagi problémákkal küzd a nagy leterheltség miatt, de ezt az egyesülés nem fogja megoldani, sőt, csak újabb problémákat fog generálni. Éppen ezért nyújtottunk be a 2018. évi központi költségvetéshez egy olyan módosító javaslatot, mely 10 milliárd forint rendkívüli támogatást nyújtana a Vaszary Kolos Kórháznak. Ebből hosszú távon megoldható lenne az intézmény forráshiányának kezelése, az osztályok fejlesztése és a gyermekosztály újraindítása.”

– írta nekünk a politikus.

A költségvetéshez érkező módosító javaslatokat jövő héten fogják tárgyalni a parlamenti (fideszes többségű) szakbizottságok. Kíváncsian várjuk az eredményeket!

Az írásbeli kérdésben leírtak alapján a dorogi intézményben dolgozók is igen rosszul járnának az egyesüléssel, hiszen több bérkiegészítő juttatásukat is érintené az intézkedés. Mivel ezeket Esztergom nem, vagy csak kisebb mértékben kapják, így nem a Vaszary Kolos dolgozóinak juttatásait emelnék, hanem a dorogiakét vennék el, ami borzalmas megoldás lenne.

Az egészségügy országos helyzete, a dolgozók bérezése fényesnek korántsem nevezhető, így valószínűleg a spórolás állhat a háttérben, ám a márciusi megbeszélésen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ megjelent munkatársa azt mondta „egy nagyobb rendszerben minőségi javulás várható”, ezért van szükség az egyesítésre. Hogy egy egyesítés miként okozhat pozitív előrelépést a hazai egészségügyben azt még mi sem tudjuk, de talán a következő, május 25-i meghallgatáson majd ez is kiderül. Addig is reméljük minél többen írják alá az egyesítést ellenző íveket. Viszont egy valami kijelenthető már most: igen nagy eséllyel megint az emberek és dolgozók húzzák a rövidebbet…

About regio33

Check Also

5+1 RÁADÁS 

Öt körözés volt az ellen a férfi ellen, akit az esztergomi rendőrök igazoltattak, nála kábítószergyanús …

Leave a Reply