Otthon / Dorog hírei / Megverhető-e a Fidesz a választásokon? Igen, de csakis így.
Ki lesz a befutó?

Megverhető-e a Fidesz a választásokon? Igen, de csakis így.

Egyre több oldal foglalkozik azzal, hogy milyen módon verhető meg a Fidesz az áprilisi választásokon. Hiába a nagy fölény, egy gyenge pontja van a rendszernek, mégpedig a tudatosan szavazó emberek.

2014-ben a választóknak és a pártoknak egy új választási rendszerrel kellett szembenézniük. Már akkor tudtuk, hogy nem véletlenül alakította át a Fidesz a választási rendszer, még kétharmaddal a birtokában. Akkor egy hellyel ugyan, de meg lett a kétharmados többség, ám nem tartott sokáig. Az persze már más kérdés, hogy a kormányzáshoz az esetek 99 százalékában elég a sima többség, ami még most is megvan a kormánypártoknak.

De hogyan bontható le a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) és lebontható-e egyáltalán? A válasz: igen, de csak egy módon.

Ahogy említettük, 2014-ben egy új rendszer állt fel, amit senki nem ismert igazán a tervezőin kívül. Azt persze mindenki tudta, hogy a választókerületek úgy lettek kialakítva, hogy az a Fidesznek kedvezzen. Azonban ez a rendszer egy valamire nincs felkészülve, a

szavazók átjárására.

A Fidesz ugyanis azt gondolta, hogy az úgynevezett centrális erőtér fenntartásával, magát középen tartva, két gyenge ellenzéket (plusz az aprót) tud fenntartani maga mellett. Viszont nem számoltak azzal a lehetőséggel, hogy

a szavazók, kiismerve a rendszert könnyedén átszavaznak más pártok jelöltjeire, csak azért, hogy a fideszes jelölt ne nyerjen.

Bele is bukott ebbe a Fidesz, egészen pontosan háromszor! Ugyanis ennyi időközi ORSZÁGGYŰLÉSI választást tartottak az elmúlt lassan 4 évben és a kormánypártok mindet elbukták. Vegyük sorra ezeket:

  • 2014. november 23. Újpest

A szocialista képviselő Kiss Péter halála után, az időközi választáson újra az MSZP jelöltje Horváth Imre győzedelmeskedett. Intő jel lehetett a kormánypártoknak, hogy jóval nagyobb arányban, mint fél évvel korábban.

  • 2015. február 22. Veszprém

Ledőlt a Fidesz kétharmada, amikor a független Kész Zoltán, fölényesen nyerte Veszprém megye 1-es számú szavazókörzetét. Itt már fideszes képviselő helyett lett tehát ellenzéki.

  • 2015. április 12. Tapolca

A Jobbik első egyéni mandátuma, melyet Rig Lajos szerzett meg a pártnak, aki egy nagyon szoros versenyben verte meg fideszes ellenfelét. Érdekesség, hogy itt egy év alatt a Fidesz és a baloldal is elveszítette a szavazói felét. Míg a Jobbik megtartotta bázisát, és a korábbi harmadik helyről az elsőre lépett elő.

Hogy mit bizonyítanak ezek az eredmények? Azt, hogy a Fideszt egyetlen módon lehet megverni:

a taktikai szavazással.

Azaz, hogy a választók arra a jelöltre és pártra adják le voksaikat, aki a Fidesszel szemben a legerősebb kihívó, az egyetlen reálisan esélyes jelölt.

Az átjárás működik, hiszen Veszprémben mindenki a független jelöltet támogatta, Tapolcán pedig a balosok is a Jobbik jelöltjére szavaztak, mert bennük látták azt a személyt, aki képes megverni a kormánypárti jelöltet. És bejött! Nem kellett hozzá a nagy matek és a pártok kooperációja! Az emberek tudták ki az esélyes jelölt és rászavaztak. Ennyire egyszerű…

Tehát, ha valaki kormányváltást akar, akkor a legerősebb ellenzéki pártra és jelöltjére kell szavaznia az adott választókerületben. Csak így dönthető meg a Fidesz!

About regio33

Check Also

Orbánnak mennie kell!

„Nehezen értem ezt a helyzetet. Ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.” Újabb erős …

Leave a Reply