Otthon / Friss hírek / Március 23. A történelem ismétli önmagát

Március 23. A történelem ismétli önmagát

1933. Németország- Reichstag felgyújtása, 2020 Magyarország- Koronavírus Indokot kell találni a hatalom bebetonozására.

Hitler 1933. március 23-án kihasználva a Birodalmi Gyűlés épületének, a Reichstagnak 1933. február 27-i felgyújtása miatti politika pánikhangulatot, az újonnan megválasztott parlamenttel elfogadtatta az úgynevezett felhatalmazási törvényt .

1933. március 23-án a német parlament megadta a jogot a kancellárnak a törvényerejű rendeletekkel történő kormányzásra. Ettől kezdve a náci végrehajtó hatalom kontroll nélkül működött.  Korlátozták a polgári szabadságjogokat, fokozatosan betiltották a pártokat és a szakszervezeteket. Politikai ellenfeleiket, a rendszer bírálóit koncentrációs táborokban dolgoztatták.

Magyarországon a mai napon került az Országgyűlés elé a jogszabály tervezet, amely megszüntetné azt a helyzetet, hogy a kormány csak 15 napra tudja kihirdetni a veszélyhelyzetet, a most ismert szöveg szerint ennek a különleges jogrend fenntartásának – amely alatt Országgyűlés nélküli kormányzás, rendeleti kormányzás zajlik – nem lenne időkorlátja. Így azoknak a rendeleteknek sem, amiket ez idő alatt meghoz a kormány.

Az ellenzéki pártok többször kijelentették, hogy nem kívánnak élethosszig tartó felhatalmazást adni Orbán Viktornak, ellenben bármikor megszavaznak egy időkorlátos felhatalmazást és azt annyiszor hosszabbítják meg, amennyiszer szükséges. A Jobbik a mai napon egy határozati javaslatot is benyújtott erről, amelyben korábbi vészhelyzetekre hivatkozva kéri a kormányt az időszakos felülvizsgálatokra.

A javaslata az alábbi linken található: https://www.parlament.hu/irom41/09824/09824.pdf

Tulajdonképpen, ha elfogadják ezt a törvényt, azzal korlátlan hatalma lesz a Fidesznek és rendeleti kormányzást tud folytatni. Tehát nincs szüksége sem a Parlamentre, sem más szervezetre. Itt jön a csavar: még választásokat sem kell kiírnia, ha úgy érzi 2022. áprilisában még vészhelyzet van. Emlékeztetőül: a 2015-ben kihirdetett migráns vészhelyzetet még mindig nem vonták vissza.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply