Otthon / Egészség - Életmód / Betegek sorsa, akik nem koronavírus fertőzöttek

Betegek sorsa, akik nem koronavírus fertőzöttek

A koronavírus megjelenésével szinte egy időben a hagyományos egészségügyi ellátás sarkából fordult ki. A háziorvosi, gyermekorvosi személyes ellátás minimalizálódott.

Panasz esetén telefonon kell jelentkezni a háziorvosnál, a betegek telefonon keresztül mondják el panaszaikat és kapnak tanácsot a saját maguk kezelésére, gyógyszer felírás a „felhőn” keresztül történik, a gyógyszer kiváltását pedig TAJ kártya bemutatásával bárki megteheti helyettünk.

Valóban nagyon fontos a jelenlegi járvány helyzetben, hogy a személyes találkozásokat a minimálisra csökkentsük és egy orvosi rendelő békeidőben sem tartozik a megbízható helyek közé azok számára, akik nem akarnak összeszedni valamilyen betegséget. Ráadásul az is hozzájárul a kialakult helyzethez, hogy az egészségügyben dolgozóknak nincs elég megfelelő védőeszköze.

A mérlegnek két oldala van, az egyikben van a megelőzés fontossága, a másikban azonban ott van az a kétely, hogy akár a beteg, akár a háziorvos, ügyelet, mentő helyesen méri fel a helyzetet, jó a diagnózis, jó a kezelési útmutató.

A járványnak még az elején vagyunk, a csoportos megbetegedések időszakában, ezután következik a tömeges megbetegedések szakasza. Ha az egészségügyben már most nehézségek akadnak a nem koronavírusos megbetegedéseken kívüli esetek tekintetében, akkor mi lesz később? Mert sajnos a mindennapi betegségek most is jelentkeznek, a halogatott eseteknél előfordulhatnak szövődmények, amik később sokkal súlyosabb következményekkel járnak. Egy krónikus, akár évek óta tartó betegségnél is történhetnek változások, amikor az eddig megszokott gyógyszer vagy adagolási mennyiség nem megfelelő az állapot fenntartásához.

Beteg és orvos részéről is nagyon fontos dolog most a helyes helyzetfelismerés, diagnózis, már amennyire ez lehetséges telefonon keresztül, ahol fizikális vizsgálat nem történik.

Ott vannak a csecsemők, kisgyermekek, akiknél az immunrendszer még teljesen éretlen, ráadásul el sem tudják mondani milyen tüneteik vannak. Egy édesanyának pedig minden egyes jelzés a baba részéről, hogy valami nincs rendben vészjósló, aggodalomra okot adó, pánikot keltő.

Ilyen helyzetben mindkét oldalnak, orvos-beteg(szülő) rendkívül nehéz felelősségteljes döntést hozni, higgadtnak maradni és felismerni azt a helyzetet, amikor a probléma otthon, orvosi segítség nélkül nem orvosolható.

Sajnos érdemi segítséget ebben az ügyben a jelenlegi helyzetben senki sem tud adni. Nagyon fontos nemcsak a koronavírus, hanem minden más betegség megelőzése. Mindenkinek hatalmas kitartásra, higgadtságra van szüksége az elkövetkezendő időszak átvészeléséhez.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply