Otthon / Egészség - Életmód / Egy ágyban az ellenséggel

Egy ágyban az ellenséggel

A szombaton Magyarországon is életbe lépő kijárási korlátozás sokak számára valós életveszélyt teremt.

Pénteken egy sajtótájékoztató keretében Boglacsik Tímea, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója bejelentette, hogy

„a korábbi hetekhez képest jelentősen többen telefonáltak, és a továbbiakban is számítani lehet a hívások számának növekedésére.”

Ez nem csak Magyarországon van így: Franciaországban több,mint 30%-kal megugrott a családon belüli erőszakról tett bejelentések száma. Sajnos nem csak ott figyelhető meg ez a jelenség: Brazíliában 40-50%-kal nőtt az ilyen esetek száma, Katalóniában 20%-kal emelkedett, Cipruson pedig 30%-kal többen hívják a segélyvonalat. A karantén idején Kínában is ugyanígy megugrott a segélyhívások száma.

A szombaton Magyarországon is életbe lépő kijárási korlátozás sokak számára valós életveszélyt teremt.

Az azonnali veszélyt leginkább a bántalmazóval való összezártság jelenti, de a járvány miatt bekövetkező gazdasági és társadalmi változások is súlyos következményekkel járhatnak. Az áldozatok az izoláció miatt kevésbé tudnak segítséget kérni, a kialakuló anyagi problémák pedig fokozhatják a stresszt és a szorongást oldani hivatott alkoholfogyasztást – ezek pedig bántalmazáshoz vezethetnek.

Segélyvonalat hívni jóval nehezebb úgy, hogy folyamatosan össze vagy zárva a bántalmazóddal.

Olaszországban például valószínűleg ezért nőtt az email-es és SMS-es segítségkérések száma, míg a hívások elmaradtak. Franciaországban a gyógyszertárakban speciális segítségkérő rendszert alakítanak ki, hogy a bántalmazott akkor is jelezhesse, hogy baj van, ha a bántalmazója vele van, Spanyolországban pedig a kormány bejelentette, hogy a bántalmazottak elhagyhatják az otthonukat.

 A kijárási korlátozás kihirdetése során nem tértek ki arra, hogy hogyan vonatkozik a családon belüli erőszak áldozataira.

Magyarországon húsz krízisközpont, nyolc titkos menedékház és huszonegy félutas ház szolgáltatásai továbbra is elérhetők, valamint a 24 órában hívható segélyvonal is az áldozatok rendelkezésére áll a

+3680205520-os számon.

A kríziskezelő ambulanciákon azonban megszüntették a személyes kontaktust, ezek munkatársai online vagy telefonon keresztül elérhetők.

Azt még nem tudhatjuk, mennyivel válik majd súlyosabbá a párkapcsolati bántalmazás és a családon belüli erőszak Magyarországon a járványnak köszönhetően, de az szinte biztosan megjósolható, hogy romlani fog a helyzet.

Aggodalomra okot adó, hogy csak az elmúlt két hétben 3 nőt ölt meg partnere vagy családtagja, rajtuk kívül pedig még számos bántalmazásról szóló hír is napvilágra került ebben az időszakban.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply