Otthon / Egyéb / Minket nem érdekel az euró árfolyam, nálunk forint a fizetőeszköz!

Minket nem érdekel az euró árfolyam, nálunk forint a fizetőeszköz!

Kedden újabb lélektani szintet tört át a forint árfolyama, története során először gyengült 360 fölé a magyar deviza az euróval szemben.

A szerdai nap első felében sem torpant meg a gyengülés, a 370-et is megközelítette a jegyzés mielőtt az MNB gyakorlatilag kamatemelést jelentett be.

Ki kell ábrándítani azokat, akik úgy gondolják, hogy mivel mi forintban fizetünk, ezért minket nem érint az euró árfolyam.

Rendszeresen hallani a hírekben a forint árfolyamának alakulásáról. Ennek a hétköznapi életünkre gyakorolt hatását nem igazán értjük.

  • Egy tartós gyengülés az inflációt növeli, sőt a hitelkamatok megugrásához vezet.
  • Hazánkban jelentős az import mennyisége, amiért a kereskedő a származási ország fizetőeszközével fizet. Még ha a külföldi eladó nem is emel árat, akkor is több forintot kell fizetni a magyar forgalmazónak érte, amennyiben gyengül a forint. Emiatt a boltok polcaira is drágábban kerülhetnek.
  • Ugyanez akkor is igaz, ha egy magyar áruhoz sok importált alapanyag szükséges, ilyen esetben a megemelkedő anyagköltségek miatt kell többet fizetnünk a végső termékért.
  • Az infláció emelkedése a jövőbeni kamatokra is hatással lehet.

Éppen ezért, ha a gyengülés tartósan fennáll, azt a lakosság előbb-utóbb akár a kenyér árán is észreveszi.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply