Otthon / Egyéb / Nemzetközi politikusok, szervezetek és a sajtó is keményen bírálja Orbán Viktort

Nemzetközi politikusok, szervezetek és a sajtó is keményen bírálja Orbán Viktort

A CNN szerint Orbán Viktor a legrosszabb a hataloméhes politikusok között

Több erőskezű vezető igyekszik kihasználni a koronavírus-járvány adta lehetőséget, hogy a veszélyhelyzetben még több hatalmat ragadjon magához, a legkirívóbb eset azonban Orbán Viktoré –fogalmaz elemzésében a CNN. A „túlhatalomtörvény” elfogadása kapcsán azt írják, ezzel a magyar miniszterelnök felhatalmazta magát arra, hogy megbüntesse a rémhír terjesztésével vádolt újságírókat. Emellett a törvény lehetetlenné teszi bármiféle választás, vagy népszavazás kiírását is, egészen addig, amíg a veszélyhelyzet tart. Emlékeztetnek arra is, a törvény elfogadása miatt több Európai Parlamenti képviselő is követelte, hogy távolítsák el a Fideszt az Európai Néppártból. „Orbán Viktor régóta szisztematikusan építi le a demokráciát, és a jelenlegi állapotot akarja új normává avatni” – fogalmazott a CNN-nek Brian Klaas, University College London oktatója.

„Krízishelyzetben a központosított hatalmi rendszerek tovább erősödnek, és a veszély elmúltával a hatalom nem mindig kerül vissza a választók, vagy a politika alsóbb szintjein lévőkhöz – fogalmazott Nic Cheeseman, a Birminghami Egyetem professzora.

A világjárvány remek lehetőség a hataloméhes vezetőknek arra, hogy kiterjesszék hatalmukat – ismétli meg zárásként az írás. – Ha ehhez még hozzáadjuk, hogy olyan válsághelyzetet él át a világ, amelyet még nem nagyon láttunk, akkor nem lehet kétségünk, a koronavírus a demokráciát veszélyezteti leginkább, és mindazokat, akik hisznek benne.

13 nyugat-európai állam üzenete: a vészhelyzet miatt sem lehet fellépni a jogállam és a szabad sajtó ellen. A holland kormány honlapján jelent meg Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország közös nyilatkozata.

Az aláírók szerint törvényszerű, hogy a tagállamoknak rendkívüli intézkedéseket kell hozniuk a válságban, de mélyen aggasztó, ha ezek a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok megsértésének veszélyét hordozzák.

Az intézkedéseknek arányosnak és ideiglenesnek kell lenniük, rendszeres felülvizsgálattal, valamint a szólás- és sajtószabadságot sem korlátozhatják.

Kedden Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke adott ki közleményt, amely ugyancsak a magyar felhatalmazási törvényre utal. A bizottsági elnök szerint veszélyhelyzeti intézkedés nem tarthat határozatlan ideig.

Az Egyesült Államok figyelmét sem kerülhette el a felhatalmazási törvény.

Budapesti nagykövetségük rövid közleményben közölte, hogy hogyan képzelik a válságintézkedéseket, és a magyar kormányé egyértelműen nem ilyen. A követség szerint kiemelten fontos a sajtószabadság tiszteletben tartása is. Hangsúlyozzák az átláthatóság és a megbízható adatok közlésének fontosságát is.

A Fidesz azonnali kizárását kezdeményezi az Európai Néppártból a dán Konzervatív Néppárt. Soren Pape Poulsen elnök és Pernille Weiss EP-képviselő kedden hivatalos levélben értesítette erről Donald Tusk EPP elnököt és Manfred Weber frakcióvezetőt.
A dán Konzervatív Néppárt képviselője szerint több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a koronavírus-törvényt.

A képviselő szerint a Fidesz annyira eltávolodott a jogállami normáktól, hogy nem maradhat a pártcsalád tagja. „Ezek után a Fidesznek végképp nincs helye közöttünk” – mondta.

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply