Otthon / Egyéb / MÁRCIUS 14 – EZEN A NAPON SZÜLETETT ALBERT EINSTEIN ÉS EZEN A NAPON TÁVOZOTT STEPHEN HAWKING

MÁRCIUS 14 – EZEN A NAPON SZÜLETETT ALBERT EINSTEIN ÉS EZEN A NAPON TÁVOZOTT STEPHEN HAWKING

1879-ben megszületett a legnagyobb 20. századi tudós, 2018-ban elhunyt Stephen Hawking, akit egy lapon emlegetnek Einsteinnel ismeretterjesztési munkássága révén.

Albert Einstein dolgozta ki a relativitáselméletet és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez. 1921-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták „az elméleti fizika területén szerzett eredményeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért”.

Zsenialitására jellemző, hogy előre tudott jelezni olyan dolgokat, amelyeket 100 évvel később a gyakorlatban is bizonyítottak. 2016. február 11-én amerikai kutatók bejelentették, hogy gravitációs hullámokkal kapcsolatos elmélete igazolódott, ezzel a felfedezéssel egy új tudományág született, a gravitációshullám-csillagászat.

A hétköznapi emberek bizonyos köreiben ő vált a legmagasabb fokú zsenialitás szinonimájává, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon. 1999-ben a Time folyóirat az „évszázad emberének” választotta.

Stephen Hawking angol elméleti fizikus volt munkásságának célja röviden; az einsteini fizika nehéz testek által létrejött gravitáció szabályainak összeegyeztetése az – attól markánsan eltérő szabályokkal működő – részecskefizikával. Ha ezt a két területet sikerülne egy közös elmélettel összevonni, az lehetne a „Mindenség elmélete”.

Hawking születésének napja (január 8.) Galileo Galilei 1642-es halálának 300. évfordulójára esik.

Hawking halálának napja Albert Einstein születése évfordulójára esik, mindkét tudós 76 éves korában távozott az élők sorából.

About regio33

Check Also

DOROGON ÉS NYERGESÚJFALUBAN VOLT DOLGA A TŰZOLTÓKNAK

Balesethez és tűzesethez is vonultak csütörtökön a tűzoltók. Két személygépkocsi ütközött Nyergesújfalu térségében a 10. …

Leave a Reply