Otthon / Egyéb / „Nem megyünk suliba április 19-től”

„Nem megyünk suliba április 19-től”

Együtt a kötelező jelenléti oktatás ellen címmel eseményt hirdetett az iskolák újranyitásának első napjára az ADOM (Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom).

A szervezők arra bíztatják a diákokat, hogy a tanárok és szüleik védelmében maradjanak otthon, hiszen soha ennyi koronavírus okozta haláleset nem volt Magyarországon, mint most, az újranyitás napjaiban, ráadásul a fertőzések száma továbbra is magas.

„Több mint egy évnyi bezártság után mind szeretnénk már visszatérni a mindennapokba, szeretnénk a barátainkkal, osztálytársainkkal találkozni, ismét megölelni egymást. Azonban nem szabad elhamarkodott lépést tennünk, mert most minden percen életek múlhatnak” -írják.

 A kormány április 19-re tervezett iskolanyitása miatt egyre több érettségiző fél attól, hogy karanténba kerül majd, a tanárok is messze vannak még az immunitástól, a vírus új variációja pedig a fiatalabb korosztályt is fenyegeti.

Az ADOM ezért követeli a kormánytól, hogy

  • ne vezessék be a kötelező jelenléti oktatást április 19-től,
  • amíg a tanárok teljes immunitása nem alakul ki, középiskolában maradjon az online, digitális oktatás,
  •  a szülőknek ne legyen kötelező általános iskolás gyermeküket iskolába küldeni,
  • a védettséget még nem élvező tanárok választhassák az online tanítási formát, ne kötelezzék őket egészségük veszélyeztetésére,
  • és emellett kapjanak további segítséget az online oktatáshoz.

A szervezet úgy tartja, az érettségizők számára nem jelentene érdembeli segítséget, ha a vizsga előtti két hétben még visszamennének az iskolába, sőt, sokan tartanak attól, hogy majd pont abban a két hétben fertőződnek meg, így nem tudják majd megírni az írásbelit. Ráadásul az érettségire készülő diákok tanulási rutinját is felborítaná ez az intézkedés, a kollégisták felesleges időt töltenének el utazással, amely járványügyi szempontból is veszélyes, és elvenné az időt a tanulástól. Érthetetlennek tartják azt is, hogy a boltokban frissen bevezetett, négyzetméter-alapú korlátozás az iskolákra nem érvényes.

Az ADOM ezért arra kéri a középiskolás diákokat: amennyiben a kormány a jelenlegi adatok mellett mégis úgy döntene, hogy április 19-én megkezdi a jelenléti oktatást, a szülők és tanárok védelmében aznap ne menjenek iskolába.

(forrás)

About regio33

Check Also

VÁRJÁK A JELENTKEZŐKET!

Szerezz OKJ-s TŰZOLTÓ végzettséget 5 hónap alatt és csatlakozz csapatunkhoz Tatabányán, Komáromban, Kisbéren, Esztergomban, Nyergesújfalun …

Leave a Reply