Otthon / Egyéb / Minősített eset lesz a védettségi igazolvány hamisítása

Minősített eset lesz a védettségi igazolvány hamisítása

Öt évet is kaphat, aki hamisítja a védettségi igazolványt.

Akár öt év börtönbüntetést is kaphat, aki védettségi igazolványt hamisít, használ, vagy bármilyen adatot módosít vagy töröl az információs rendszerből – derül ki a szombaton megjelent Magyar Közlönyből.

A „védettségi igazolással való visszaélés elleni fellépésről” szóló kormányrendeletben olvasható, hogy öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki

  • hamis közokiratot vagy magánokiratot készít;
  • közokirat vagy magánokirat tartalmát meghamisítja;
  • hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokiratot vagy magánokiratot felhasznál;
  • Információs rendszerbe adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve bevisz, megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz.

Büntetendő továbbá, ha valaki 

  • közokiratot, magánokiratot forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik, vagy
  • bűncselekmény elkövetése céljából ehhez szükséges vagy ezt könnyítő jelszót vagy számítástechnikai programot készít, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik.

Az Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet, azaz a védettségi igazolvánnyal való visszaélést szankcionáló büntetőjogi szabályok május 2-án, vasárnap lépnek hatályba.

Módosítják a Büntető törvénykönyvet, és minősített eset lesz a védettségi igazolvány hamisítása. Hangsúlyozta továbbá, hogy azok a helyek, ahol nem ellenőrzik a plasztikkártya meglétét, százezertől egymillió forintig terjedő bírsággal vagy akár egyéves bezárással is sújthatók.

(forrás)

About regio33

Check Also

Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap

Ezen a napon összefog az egész világ, hogy a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap keretében felhívják a …

Leave a Reply