Otthon / Egyéb / Operatív Törzs: elkezdődik az oltás a Janssen vakcinájával is, amelyből egy adag elég

Operatív Törzs: elkezdődik az oltás a Janssen vakcinájával is, amelyből egy adag elég

Az Operatív Törzs kedden megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját, amelyen az országos oltási munkacsoport vezetője, Dr. György István államtitkár számolt be az oltási rend újabb szakaszáról.

Az államtitkár először arra figyelmeztetett, hogy a vírus indiai variánsa már a környező országokban is felbukkant, ezért fontos, hogy mindenki regisztráljon, foglaljon időpontot. Dr. György szerint „elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába”, az egy adaggal beoltottak száma meghaladta a négymillió főt, és több, mint két millióan már a második oltást is megkapták. Összességében a lakosság 43 százaléka van beoltva.

A kórházakban és a háziorvosoknál folyamatos lesz az oltás, a kínai Sinopharmból 1 millió érkezett, amelyre az interneten lehet időpontot foglalni.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy meg fogják nyitni a regisztrációt Szputnyik vakcinára is, ám a foglalás csak azok számára lesz elérhető, akiket előtte sms-ben értesítenek. Mások nem fognak tudni erre a vakcinatípusra foglalni.

A ma érkezett több, mint 300 ezer Pfizer egy részét a második körös oltásokra tartogatják, illetve a 16-18 évesek első körös oltása fog vele történni. A megyékben és fővárosokban megmaradt Pfizer oltóanyagot viszont kiadják a háziorvosoknak.

A 16-18 évesek oltása is megkezdődik lassan, ám

nagyon fontos, hogy május hetedike előtt regisztráljanak érte. A korcsoportban a jövőhét második felében tervezik a vakcinációt.

A héten egy Moderna szállítmány is érkezik, amelynek nagyobbik részét az esedékes, második körös oltásokra használják fel, 30 ezer adagot kiadnak háziorvosoknak első körös oltásokra, 6 ezret pedig az idős otthonokban használnak fel.

A héten a Janssen vakcinájával is elkezdik az oltást, amelyet honvédségi oltóbusszal szállítanak majd, ebből az anyagból elég egy oltás.

Emellett megkezdődik a Magyarországon élő külföldiek oltásának az előkészítése is, illetve a külfödön élő, magyar állampolgárok is regisztrálhatnak oltásra, ám utóbbi csoport oltása akkor kezdődik, ha az összes, itthon élő regisztrált kapott vakcinát.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply