Otthon / Egyéb / Lekvár, dzsem, chutney: befőzéshatározó a különböző fajtákról

Lekvár, dzsem, chutney: befőzéshatározó a különböző fajtákról

Ahogy startol a befőzőszezon, nem árt felfrissíteni a tudásunkat arról, hogy hány különböző módon zárhatjuk üvegbe a gyümölcsöket. Így a jól ismert, tradicionális készítmények mellett akár újakat is kipróbálhatunk.

Egy kiló gyümölccsel nagyon sok minden történhet a befőzés során. Kompót, dzsem vagy lekvár: ez a három csupán az ismertebb felszínt képviseli, ha mélyebben beleássuk magunkat a befőzés rejtelmeibe, izgalmas újdonságokra is bukkanhatunk. A cukor és gyümölcs aránya, az elkészítés módja és a bele kerülő hozzávalók mind meghatározzák, hogy dzsem vagy lekvár kerül a kamrába, lássuk a különböző fajtákat!

Dzsem

Persze otthon is lehet dzsemet főzni, ha szeretjük, de ez a besorolás elsősorban a boltban kapható, zselés, alacsonyabb cukortartalommal rendelkező készítményeket illeti.Állaga homogén, nincsenek benne darabok, magvak, ezeket a készítés során leszűrik. A gyümölcsből kinyert levet cukorral és pektinnel összefőzik, ettől lesz annyira zselészerű.

Annak lehet jó választás, aki szereti a gyümölcsök ízét, de mellette ódzkodik textúrájuktól. Egyes süteményeknél szintén előnyösebb lehet, mint a lekvár, mert állaga jobban bírja a hőt, töltelékként nem folyik szét.

Lekvár

Ezt nyilván mindannyian ismerjük, ezért nem is kell túl sokat magyarázni róla.

Egy igazán jó lekvárban a gyümölcs aránya legalább 65%, ebben különbözik a dzsemtől.

És természetesen abban is, hogy maradnak benne kisebb-nagyobb darabok, amelyek élvezetesebbé teszik a lekvárt.

Citruslekvár

Talán furcsa lehet ezt a kategóriát leválasztani a többi lekvártól, mégis szükséges, hiszen alapjaiban teljesen más. Olyannyira, hogy az angol nyelvben külön szó is van rá (ez a marmalade), a magyarban egyszerűen ez is a lekvár nevet viseli.

De nem akármilyen lekvár ám: a tradicionális citruslekvárban a gyümölcs héja domináns, maga a narancs- vagy citromlé facsarva kerül bele. Ezért választják le a többi fajtától, hiszen tulajdonképpen zselében eltett kandírozott citrushéj.

Abban is különleges, hogy nem szükséges pektint adni hozzá, mert a citrusok héja ezt a zselésítő anyagot természetes módon tartalmazza.

Kevert lekvár

Ez is a fordításban elveszett kifejezések egyike. Az angol ugyanis conserve-nek hív minden olyan lekvárt, ami többféle gyümölcs keverékéből készül.

Gyümölcsvaj

Amikor nagyon hosszan főzzük a lekvárt, szépen lassan elpárolog belőle a legtöbb víz. Így elképesztően sűrű, krémes készítményt kapunk, ez a gyümölcsvaj.

Gondoljunk arra a szilvalekvárra, amit még nagymamáink főztek: cukor nélkül, órákon keresztül az üstben olyan kemény lett, hogy akár házat is lehetett volna építeni vele.

Persze másból is készülhet „vaj”, érdemes mégis alacsony nedvességtartalmú gyümölcsöket választani erre a célra, hogy gyorsabb legyen a folyamat. Az almavaj például egy izgalmasan karamellás ízű, sűrűre főzött almalekvár, ami pirítóson, süteményeken elképesztő.

Chutney

Magyarországon talán a legkevésbé ismert az itt felsoroltak közül a chutney. Azért került bele mégis ebbe a listába, mert nagyrészt gyümölcsből álló készítmény.

A különbség annyi, hogy zöldségekkel, aszalványokkal, ecettel és fűszerekkel főzik össze. Az édes, sós és savanyú között egyensúlyozik, elsősorban fűszeres ételekhez, indiai ragukhoz vagy sült húsok mellé kiváló.

(forrás)

About regio33

Check Also

DOROGON ÉS NYERGESÚJFALUBAN VOLT DOLGA A TŰZOLTÓKNAK

Balesethez és tűzesethez is vonultak csütörtökön a tűzoltók. Két személygépkocsi ütközött Nyergesújfalu térségében a 10. …

Leave a Reply