Otthon / Egyéb / ZEBRA TERV A GYALOGOSOK BIZTONSÁGÁÉRT

ZEBRA TERV A GYALOGOSOK BIZTONSÁGÁÉRT

A balesetek megelőzése érdekében a gyalogosokat ellenőrizték a rendőrök Komárom-Esztergom megyében.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2021. május 11. és 13. közötti időszakra hirdette meg a „Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési ellenőrzést a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszálva. Az ellenőrzés során a rendőrök nagy hangsúlyt fektetek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére.

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el közútjainkon, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. 2500 gyalogosból közel 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset. Ezeknek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történő baleseteknek nagyságrendileg 2,5%-a halálos kimenetelű.

Komárom-Esztergom megyében 2020-ban az előző évhez képest 43%-kal csökkent a gyalogosokat érintő baleseteknek a száma, melyből 10 gyalogos volt az okozó és 35 a részes.

A gyalogosok által okozott baleseteken belül vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen, körültekintés nélküli lelépés az úttestre, de éjszaka a korlátozott látási viszonyok között közlekedő gyalogost is elütöttek el, aki nem viselt fényvisszaverő ruházatot. 

Az autóvezetők felelőssége, hogy kellő óvatossággal, figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani.

Megyénk járőrei elsősorban a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyszíneken voltak jelen. Az ellenőrzés során több járművezetővel és gyalogossal szemben intézkedtek, akik elismerték a szabálysértés elkövetését, amit minden esetben az elkövetett jogsértés súlyával arányos szankció követett.

A rendőrség az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

  • A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!
  • Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!
  • A járművek vezetői mindig fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az utak biztonságáért, a balesetek elkerüléséért a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, hogy a szabályokat betartva, egymásra odafigyelve, toleranciát és empátiát mutatva vesznek részt a közlekedésben.

Forrás: police.hu

About regio33

Check Also

NUNKOVICS TIBOR – TARTOM A SZAVAM! 3.

Immár harmadik alkalommal számolunk be a képviselő márciusi ígéretének megvalósításáról, mely szerint a képviselői illetményemelésének …

Leave a Reply