Otthon / Egyéb / MA VAN A TÁVKÖZLÉS ÉS AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM VILÁGNAPJA

MA VAN A TÁVKÖZLÉS ÉS AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM VILÁGNAPJA

1865. május 17-én került aláírásra Párizsban húsz ország – közöttük hazánk – képviselői által a Nemzetközi Távközlési Egyesület létrehozásáról szóló alapító okmány. Ennek emlékére 1968 óta tartják meg a Távközlési Világnapot.

A Távközlés világnapját 2006-ban nevezték át a távközlés és az információs társadalom világnapjává, melynek célja immáron arra felhívni a figyelmet, hogy az Internet és egyéb információs és kommunikációs technológiák milyen lehetőségeket jelentenek a társadalom és gazdaság számára.

A hírek, üzenetek lehető leggyorsabb célba juttatása minden korban stratégiai fontossággal bírt. A fényjelzések terén akkor következett be jelentős fejlődés, amikor a mozdulatlan fényjelek helyébe a tetszés szerint mozgatható fényforrás (fáklya, lámpa) lépett; az ilyen fényforrásokat tetszés szerinti módon és időközökben lehetett eltakarni vagy mozgatni és így mód nyílt arra, hogy a legbonyolultabb jelentéseket is eljuttassák rendeltetési helyükre. Évszázadokon keresztül – többek között- a fény segítségével továbbították a jeleket, az emberek jól látható helyeken (pl. hegytetőkön) gyújtott jelzőtüzekkel üzentek egymásnak. Másik módszer a hang, mely segít az információ áramlásban.

Általános vélekedés szerint Puskás Tivadar elvei szerint valósultak meg az első telefonközpontok 1878-ban Bostonban, majd 1879-ben Párizsban. Öccsével, Puskás Ferenccel 1881-ben megkezdte a Monarchia területén a telefonközpontok felépítését. Más nézőpont szerint a telefonálás feltalálója is egyben.

A távközlés és a telekommunikáció immáron az emberi élet fontos részévé vált. Folyamatosan fejlődő világunkban nehezen tudnánk elképzelni a mai modernitást, ha nem állna rendelkezésünkre egy megbízhatóan működő mobiltelefon, tablet, számítógép vagy az Internet. Mivel a kommunikáció rendkívül fontos a XXI. században, ezért a folyamatos fejlődésnek köszönhetően mára már a kapcsolattartás mindennapossá, gyorsabbá és átláthatóbbá vált.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply