Otthon / Egyéb / Újra felmondhatnak az egészségügyi- és a rendvédelmi dolgozók

Újra felmondhatnak az egészségügyi- és a rendvédelmi dolgozók

A június 15-étől hatályos új kormányrendelet szerint egyebek mellett a rendvédelmiseknek már nem kell miniszteri engedély a külföldi nyaraláshoz sem.

Ugyan a parlament hetekkel ezelőtti döntése nyomán a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet őszig meghosszabbodott, az egészségügyi- és a rendvédelmi dolgozók felmondási tilalmát kimondó tavaly novemberi, illetve decemberi jogszabályok 2021. június 15-én hatályukat vesztik – derült ki a Magyar Közlönyben hétfő éjjel megjelent kormányrendeletekből. 

Ennek alapján jövő keddtől „az egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott egészségügyi dolgozó és egészségügyben dolgozó” az egészségügyi szolgáltatónál fennálló jogviszonyát megszüntetheti, és nem csak rendkívüli esetben. Ugyanígy „a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv hivatásos állományának tagja” lemondhat a hivatásos szolgálati jogviszonyáról, azaz leszerelhet, és nem csak a külön törvényben szabályozott kivételek szerint. A közzétett rendelet megszünteti azt a veszélyhelyzet idejére vonatkozó szabályozást is, hogy a rendvédelmisek miniszteri engedély nélkül nem hagyhatták el Magyarország területét. Így a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók és rendvédelmi igazgatási alkalmazottak, szerződéses állományú katonák és a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, illetve a honvédelmi alkalmazottak június 15-től megkötések nélkül nyaralhatnak külföldön.

A Népszava korábban írt arról, hogy az egészségügyi szakdolgozók aggodalommal fogadták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, míg a leszerelni készülő rendőrök kiskaput kerestek a távozásra, és a számukra tiltott politikai szervezetekbe, pártokba való belépéssel szabadulhattak csak meg az elmúlt hónapokban a szolgálati jogviszonyuktól.

Egy felmérés szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít. 

Csak sejteni lehet, hogy sokan valóra válthatják tervüket és leszerelnek.

(forrás)

About regio33

Check Also

NUNKOVICS TIBOR – TARTOM A SZAVAM! 3.

Immár harmadik alkalommal számolunk be a képviselő márciusi ígéretének megvalósításáról, mely szerint a képviselői illetményemelésének …

Leave a Reply