Otthon / Egyéb / Veszélyben a városi kórházak aktív ágyai

Veszélyben a városi kórházak aktív ágyai

Hat kisebb városi intézmény telephelyén feladnák az aktív betegellátást és 13 ellátóhelyen a jövőben már nem végeznének műtéteket.

Mintegy 2500 kórházi ágyat szüntetnének meg, további hat kisebb városi intézmény telephelyén feladnák az aktív betegellátást és 13 ellátóhelyen a jövőben már nem végeznének műtéteket – egyebek mellett ezek a tervek szerepelnek az RTL-Híradó birtokába jutott dokumentumban, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság készített.

Az anyagot, amely egyebek mellett alaposan átszabná a városi intézmények feladatait, alig 48 óra alatt kellett véleményezniük a megyei centrum kórházak vezetőinek.

A tervek szerint a megyei ellátási centrumokba koncentrálnák a műtétes eljárásokat. A kiszivárgott javaslatban ezt azzal indokolják, hogy a műtők akkor működtethetők gazdaságosan, ha azokban a nap 24 órájában operálnak. Az ilyen ellátáshoz sok szakemberre van szükség, ám annyi már most sincs, hogy jussanak mindenhová.

Eddig a rendszer úgy működött, hogy a műtők személyzete másod-, harmad állásokban vándorolt intézményről intézményre. Ez a lehetőség az új szolgálati törvénnyel jelentősen szűkült, hiszen engedélyeztetni kell, ha valaki a főállása mellett másutt munkát vállalna.

A munkaanyag újraértelmezi a városi kórházakat szerepét is: nagyobb szerepet kapnának a hosszú ápolásra szorulók ellátásában. Többségükben működne sürgősségi fogadóhely, szakrendelés, egynapos műtéteket is végezhetnének, valamint nappali kórházként láthatnának el beteget.

A dokumentum szerint csak ott maradhatna műtéti vagy traumatológia ellátás, ahol ezt a betegforgalmi adatok is indokolják. Ám ezt is csak nappali műszakban végezhetnék, az ügyeleti ellátást a megyei centrumkórházak vennék át.

Ismét belevágnának a szülészeti ellátás átalakításba is. A kisvárosi szülészeteket meghagynák azzal, hogy ott csak nappal lehetne szülni, ügyeleti időben a megyei centrumba vinné a mentő a kismamákat. Arra nem tér ki a javaslat, hogy mi a teendő akkor, ha délután négyig nem születik meg a baba: maradnak hosszú műszakra a szakemberek, vagy átszállítják a vajúdó nőt a megyei kórházba?

(forrás)

About regio33

Check Also

NUNKOVICS TIBOR – TARTOM A SZAVAM! 3.

Immár harmadik alkalommal számolunk be a képviselő márciusi ígéretének megvalósításáról, mely szerint a képviselői illetményemelésének …

Leave a Reply