Otthon / Egyéb / Nunkovics Tibor, megyénk országgyűlési képviselője a rendvédelmisek alacsony biztosítási díjáról kérdezte Pintér Sándort, aki semmitmondó választ adott

Nunkovics Tibor, megyénk országgyűlési képviselője a rendvédelmisek alacsony biztosítási díjáról kérdezte Pintér Sándort, aki semmitmondó választ adott

„Húszezer forint egy csonttörésért?”

A csütörtöki rendkívüli kormányinfón Orbán Viktor szerint elképzelhető egy tömeges felmondási hullám az egészségügyben és a rendvédelmiseknél, nem tartja kizártnak, ha néhány százaléknyian felmondanának.

Ha ez bekövetkezik, akkor megteszik a szükséges intézkedéseket. Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője még májusban egy “Húszezer forint egy csonttörésért?” című írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, amiben felidézte a sajtóban megjelent információkat, amely szerint a Belügyminisztérium biztosítást kötött a rendvédelmi dolgozókra.

A megállapodás 77 ezer dolgozóra terjed ki (rendőrökre, tűzoltókra, bv-alkalmazottakra stb.), a két évre szóló szerződés értéke pedig 189 millió forint. Mint írta, “a nagyvonalúnak kis túlzással sem nevezhető ügylet kapcsán Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke úgy fogalmazott, hogy a biztosító által fizetett összegek nincsenek összhangban azzal a kockázattal, amellyel a dolgozók naponta szembenéznek”.

Kiemelte,

“egy 28 napon túl gyógyuló munkahelyi baleset után 20 ezer forintot fizet a biztosító. Műtéti beavatkozás esetén a maximális összeg 200 ezer forint, míg a kisebb sebészeti beavatkozások, indokolt plasztikai műtétek után a biztosító nem téríti a költségeket”.

Nunkovics Tibor megjegyezte, “a tárca közléséből tudható, hogy a BM alá tartozó szervek részére korábban is folyamatos volt a biztosítási szolgáltatás a „meghatározott állomány részére”. Erre reflektálva a BRDSZ elnöke szerint a minisztérium ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy bizonyos területeken dolgozó munkatársak eddig biztosítás nélkül voltak kénytelenek dolgozni”.

A magyar néppárt politikusa az alábbi két kérdést tette fel:

  • Minden fél számára ideális megállapodásnak tekinti a tárca azt a biztosítást, amely szerint eljárva egy munkavégzés közben csontját törő rendvédelmi dolgozó mindösszesen 20.000 (húszezer) forintra jogosult?
  • Korábban a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervek munkatársai közül kik és miért nem voltak biztosítva?
  • Pintér Sándor az “alibizős” levelében mindössze annyit írt, hogy
  • a Belügyminisztérium irányítása alatt álló rendvédelmi szervek személyi állománya korábban és jelenleg is teljeskörűen élvezi a mind a polgári jogi értelemben vett élet-és balesetbiztosításból, mind a munkajogi értelemben vett foglalkoztatói kárfelelősségből adódó jogi biztonságot.
  • Vagyis – ahogyan az lenni szokott – érdemi választ ezúttal sem kapott az ellenzéki képviselő.

(forrás)

About regio33

Check Also

A HÉT TOVÁBBI NAPJAINAK IDŐJÁRÁSA

Ma délután nyugat felől egy sekély ciklon helyeződik a Kárpát-medence fölé, amelyből az egész országban …

Leave a Reply