Otthon / Egyéb / Mindent (is) visznek

Mindent (is) visznek

35 évre magánkézbe szerveznének 2000 kilométernyi magyar gyorsforgalmi útszakaszt

Az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében jelent a kaszinókoncessziókat is kezelő Nemzeti Koncessziós Iroda által közzétett felhívás, mely szerint

közel 2000 kilométer gyorsforgalmi útszakaszt adnának koncesszióba.

Egész pontosan arról van szó, hogy

„a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének és felújításának, valamint üzemeltetésének és fenntartásának feladatait” törvényes monopólium keretében adnák oda 35 évre.

A részletekből kiderült, hogy a meglevő és egyes létrejövő gyorsforgalmi úthálózati elemek (1662 kilométer alaphálózat + 381 kilométer kiegészítő hálózat) esetében

  • tervezési,
  • felújítási,
  • építési,
  • ellenőrzési,
  • üzemeltetési,
  • karbantartási,
  • valamint finanszírozási feladatok ellátásáról van szó.

A nyertes rendelkezésre állási díjat és szolgáltatási díjat is kapni fog, az üzemeltetésbe adás időpontjától a koncessziós időszak lejártáig, tehát 35 évig.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint

ma meghirdetésre kerül a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás. Több más európai országhoz hasonlóan a kormány döntése értelmében Magyarország is koncessziós eljárás útján valósítja meg az autópálya felújításokat, tekintettel arra, hogy az uniós tárgyalások eredményeképpen várhatóan sem az RRF, sem az MMF keretéből Magyarország nem tud majd önállóan autópályát építeni.

A közleményből nem derül ki, hogy a gyorsforgalmi utak költségeit miért a helyreállítási vagy a környezetvédelmi alapból tervezik finanszírozni.

A tájékoztatás szerint “a koncessziós modell finanszírozása az államadósság érdemi növelése nélkül valósul meg”. A gyorsforgalmi utak használatával összefüggő jövőbeli állami útdíj bevétel fedezi az új koncessziós modell keretében felmerülő fejlesztési, fenntartási, üzemeltetési díjakat.

(forrás)

About regio33

Check Also

Virágzás előtt a parlagfű, már allergiás tüneteket okozhat

Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, de az előrejelzések azt mutatják, hogy a …

Leave a Reply