Otthon / Egyéb / Több százezer ember nem jutott egészségügyi ellátáshoz a járvány első évében

Több százezer ember nem jutott egészségügyi ellátáshoz a járvány első évében

A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő adataiból vont le következtetéseket az elemző.

Közel félmillió lehet azoknak a betegeknek a száma, akik nem jutottak egészségügyi ellátáshoz a tavalyi járványos időszakban – írja Kunetz Zsombor blogján.

Az egészségügyi elemző állítását a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK, az Országos Egészségpénztár utóda) adataira alapozza: a szervezet 2020-as jelentése szerint a krónikus betegellátás összesített betegszáma 35,5 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Tavalyelőtt ugyanis még közel 263 ezer kórházban ápolt krónikus beteg után fizetett, tavaly azonban már kevesebb mint 170 ezer után.

A fekvőbeteg és kúraszerű ellátások finanszírozott esetszáma is csökkent, 20 százalékkal, pedig a szakértő szerint e területen a betegek száma évről évre növekvő tendenciát mutat, „ráadásul a járvány miatt több tízezer plusz kórházi kezelésre lehetett szükség”.

Kunetz összesítése szerint a járvány „előtti utolsó évhez viszonyítva minimum 433 050 beteg nem kapott ellátást. „Miután a finanszírozott esetszámokat maga a járvány és azzal megnövekedett kórházi betegek száma torzítja, sokkal valószínűbb, hogy közel fél millió ember nem kapott megfelelő kórházi akut fekvőbeteg-ellátást az elmúlt éveben, és akkor az idei év első feléről még nem is beszéltünk” – írta.

Az adatokra hivatkozva azt is közölte, hogy

  • az aktív fekvőbeteg-ellátásban minimum 20 százalékkal esett vissza a kórházi kezelést igénylő, és azt meg is kapó kardiológia betegek száma.
  • a szívtranszplantációk száma csaknem 40, az egyéb szervtranszplantációk száma majdnem 30 százalékkal csökkent.

Az egészségügyi szakértő szerint azoknak a számát meg sem lehet becsülni, akiknek sürgős segítségre lett volna szükségük ahhoz, hogy az állapotuk ne romoljon, vagy gyógyítható stádiumban diagnosztizálják betegségeiket, ám a járvány belobbanása után kiszorultak az ellátásból. Egy zárt, többnyire háziorvosokból álló csoportban végzett felmérésének eredményét is ismertette az egészségügyi elemző: a válaszadók csaknem 80 százaléka azt válaszolta, hogy az utóbbi időben növekedett a későn diagnosztizált daganatos betegek száma.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply