Otthon / Egyéb / Orsolya ma elárulja, milyen lesz a tél

Orsolya ma elárulja, milyen lesz a tél

A népi megfigyelés szerint ha ma szép az idő, akkor az karácsonyig meg is marad.

A népi kalendáriumban számos névnaphoz kapcsolódik időjóslást. A hagyomány szerint Ildikó például a következő 40 nap időjárását, Egyed az őszi napokat, Jakab a telet, míg Zsuzsanna a tavaszt jósolja meg.

A sorból nem marad ki Orsolya napja, október 21-e sem. A név eredetével kapcsolatban a legrégebbi elmélet szerint az Orsolya a latin Ursula, azaz medve magyaros olvasata.  Újabban a medvés eredetet kétségbe vonják, és egy ónémet név, a Hors latinosított formájának vélik. Ennek jelentése ló, paripa.

Érdekesebb viszont az Orsolya napi időjóslás. A népköltés szerint a jó gazda ilyenkor ezt mondja:

Orsolyakor takarítsd be káposztádat,

Simon-Juda hóval tömi be a szádat.

Ha megdurvul a nyúl szőre,

Siess fáért az erdőbe.

A népi megfigyelés szerint Orsolya napja megjeleníti a téli időjárást, azaz leginkább Orsolya árulja el, hogy milyen lesz a tél.  A régi öregek úgy tartották, érdemes ilyenkor figyelni, mert ha Orsolya napján szép az idő, akkor az karácsonyig meg is marad. Az asszonyok fontosnak tartották, hogy leszedjék a káposztát, nehogy később a rossz idő miatt kirepedezzen. Kőszeg környékén és a Somló-vidéken ez a nap volt a szüret megkezdésének az ideje.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply