Otthon / Egészség - Életmód / A FRISSESSÉG BAJNOKA A GYÓGYHATÁSÚ FEKETERETEK

A FRISSESSÉG BAJNOKA A GYÓGYHATÁSÚ FEKETERETEK

Nem csak külső héja, hanem markáns illata is megkülönbözteti a többi retekfajtától. A friss gyökér mustárolaj-glikozidokat, C-, B1-, B2-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot, foszfort és niacint tartalmaz.

Ha van kertünk, adjunk helyet a fekete reteknek, mert egészségünkre hasznosíthatjuk.

A fekete retket a népi gyógyászat az emésztés elősegítésére, fertőzések ellen, pestis és tüdőbaj orvoslására, álmatlanság gyógyítására, pókcsípés semlegesítésére használta. Természetgyógyászok szerint különösen esti fogyasztása jó hatású a légutak tisztulására, epekő ellen, kicsavart leve pedig különböző reumás bántalmak enyhítésére. Úgy vélik, jótékonyan hat az agyműködésre is, vérkeringési zavarok megelőzésére és koleszterinszint csökkentésére is alkalmazható.

Régen szívesen használták cukorbetegség ellenszereként is, sőt az ókor óta az egyik legjobb potencianövelő szernek tartják.

Köhögés elleni csodaszerként is nagyon elterjedt. A nagymamától valószínűleg mindenki hallotta: a tetejét le kell vágni, a belsejét kikaparni, mézet önteni bele, majd a keletkező levet ki kell kanalazni, és meginni.

A nyers fekete retek leve olyan anyagokat tartalmaz, melyek elősegítik az epe termelését és annak gyors kiválasztását. Így nagyobb mennyiségű, hígabb epe termelődik, ami gátolja a kőképződést.

Alacsony energiatartalmának köszönhetően fogyókúrás étrendekbe is kitűnően beilleszthető. Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, de párolhatjuk is más zöldségekkel.

Fontos!

Gyógyhatása ellenére ne vigyük túlzásba a fogyasztását. Akik gyomor- vagy bélgyulladásban szenvednek, nem fogyaszthatnak nagyobb mennyiségben fekete retket és reteklét sem.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply