Otthon / Egyéb / MA VAN A MAGYAR VÉRADÓK NAPJA

MA VAN A MAGYAR VÉRADÓK NAPJA

Először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Ebből az alkalomból a Magyar Vöröskereszt 1987-ben javasolta, hogy 1988-tól kezdődően november 27. legyen a magyar véradók napja Magyarországon.

A véradók napján azokat ünnepeljük, akik úgy döntenek, önként részt vesznek mások segítésében, és azokat is, akik szervezik ezeket a véradásokat. Fontos tudni, hogy nem csak akut helyzetekben fontos a vér, de például a daganatos betegek kezelésében is.

Nincs nemesebb, felemelőbb és nagyobb segítséget jelentő gesztus a véradásnál. A véradó „kicsit az életét is odaadja”, ismeretlen embertársára áldozza idejét, figyelmét.

Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer egység vérre van szükség, ehhez mintegy félmillió önkéntes véradó segítségét várják. A vért nem lehet mesterségesen előállítani, ezért van szükség a véradók önzetlenségére.

(forrás)

About regio33

Check Also

32 ÉVE EZEN A NAPON TARTOTTÁK MEG A RENDSZERVÁLTÁS UTÁNI ELSŐ SZABAD ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS ELSŐ FORDULÓJÁT

Hosszú évtizedeket követően 1990-ben rendezték meg hazánkban az első szabad országgyűlési választásokat, ennek feltételeit, kereteit …

Leave a Reply