Otthon / Egyéb / MA SZENT MIKLÓS NAPJA VAN

MA SZENT MIKLÓS NAPJA VAN

Myra püspöke, a katolikus és a görögkeleti egyház szentje, a gyermekek, diákok és általában minden nehéz körülmények között élők védőszentje.

 Életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki a Mikulás személye is. Az egyik legenda szerint egy elszegényedett nemesember három lányára prostitúció várt volna. Miklós elhatározta, hogy segít rajtuk, éjjel egy arannyal telt erszényt dobott be az ablakon, így a legidősebb leányt tisztességesen férjhez tudta adni.

 Az elkövetkező években így tett a másik két lánnyal is. Szent Miklós legendájának egyik változata szerint, amikor a megajándékozott legkisebb lány éppen akkor tette a harisnyáját a kéménybe száradni, amikor Miklós püspök abba beleejtette és az ajándéka pont a harisnyájába esett.

A névtelen jótevőről elterjedt a szóbeszéd, hogy a mindig hóborította Taurus hegységből, maga a “Télapó” volt az ajándékhozó. Azonban mégis kitudódott a titok, hogy a jótevő nem más, mint maga Miklós a város keresztény püspöke. 

A magyar Mikulás elnevezés a Miklós név cseh fordításából eredeztethető. A december 6-i ajándékozás szokása csak a 19. század közepén érkezett Magyarországra.

Az 1920-as évektől gyerekkönyvekben már találhatóak rajzok, grafikák a kövérkés, piros ruhás jókedvű öregemberről, és a Coca-Cola 1931-ben indított reklámjai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Mikulás alakját ma ilyennek ismerjük.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply