Otthon / Egyéb / Nunkovics Tibor: a Völner-botránytól függetlenül, én ugyanígy dolgoznék

Nunkovics Tibor: a Völner-botránytól függetlenül, én ugyanígy dolgoznék

Az esztergomi körzet ellenzéki képviselőjelöltje a választási hajrában nyilatkozott az ellenzék terveiről, Márki-Zay Péterről, Völner Pálról, esélyeiről, a 30 év után kiábrándult fideszes szavazókról és sok másról. Interjú Nunkovics Tiborral.

Fizetőssé tenné az egészségügyet?

Nem. Viszont az Orbán-kormány kudarcos kormányzása miatt jelenleg sajnos a magyar emberek egy jelentős része fizetni kényszerül az egészségügyi ellátásért. Amellett, hogy fizetik a tb-t, az orvoshiány miatt olyan várólisták alakultak ki, amelyeket sokszor képtelenség kivárni. Az elmúlt 12 év kormányzati hibái miatt odáig jutottunk, hogy sokszor nincs más lehetőség, mint magánorvoshoz menni. Ez tarthatatlan. Ráadásul azt látjuk, hogy a magánegészségügy mögött sokszor az Orbán-kormány gazdasági holdudvara áll, ők húznak hasznot az emberek kiszolgáltatottságából. Orbánék persze azzal védekeznek, hogy minden a legnagyobb rendben van az egészségüggyel, és az nem omlott össze, hiszen működik. A kérdés csak az, hogy hogyan…

Megszüntetné rezsicsökkentést?

Nem. Sőt! Igazából a valódi rezsicsökkentést szeretnénk megcsinálni végre, hogy az emberek hosszú távon is érezzék a kormányzati segítséget. Az államnak a jelenlegi támogatási rendszer mellett jóval szélesebb támogatást kell nyújtania a rezsiköltségek csökkentésére. Támogatni kell például a megújuló energiaforrások felhasználását. Érthetetlen, hogy az Orbán-kormány miért adóztatja meg a napelemeket. Lehetőséget kell adni hőszivattyúk telepítéséhez, a geotermikus energia kihasználásához – ami jelenleg szinte ugyanolyan gyerekcipőben jár Magyarországon, mint egy évtizeddel ezelőtt. Ezek mellett olyan lakásfelújítási programot kell indítani, mint a korábbi panelprogram volt. A jelenleginél sokkal több forrást kell biztosítani a hőszigetelésre, a fűtéskorszerűsítés lakossági támogatására. Mi ebben hiszünk. A jelenlegi, centralizált rendszerbe minél több lakossági felhasználót kell bevonni. A függőségi viszonyokat is enyhíteni kell. Ezt pedig azzal lehet elérni, hogy ilyen támogatásokat ad nagymértékben az állam a lakosság részére. Arról nem is beszélve, hogy egyébként a szigetelésekből, a fűtéseknek a korszerűtlenségéből adódó üvegházhatású gázkibocsátás elég jelentős, egyszerűen korszerűtlen a magyar háztartások fűtési rendszere. Egy ilyen felújítás nyilván óriási költséget jelent a családoknak, ezért van szükség az állami segítségre. Erre azonban igenis rengeteg pénzt kell invesztálni az államnak, de azt látni kell, hogy ez a befektetés mind az egyén, mind a társadalom szintjén megtérül.

Az ellenzék az ország kárára akar hatalomra jutni

Nem. Egy normálisan működő országban egy ilyen kérdés fel sem merülhetne. Az ellenzéki összefogás éppen azért jött létre, mert azt láttuk, és a szavazók is szembesülhettek vele, hogy az elmúlt 12 évben a fideszesek egyéni érdekei megelőzték az ország érdekeit. Miközben a fideszes politikusok és köreik gazdagodtak, addig az ország szinte minden nemzetközi gazdasági összehasonlításban alulmaradt. Az Egységben Magyarországért kormányprogramját közösen állítottuk össze. Aki veszi a fáradtságot és elolvassa, az látni fogja, hogy az újonnan felálló nemzeti egységkormánynak olyan programja van, amely minden magyar ember érdekét képviseli, és minden magyar hasznára válik.

Háborúba vinné az országot az ellenzék?

A leghatározottabban mondom: NEM. Egészen elképesztő hazugság cunamit indított el a Fidesz az ellenzékkel kapcsolatban, de talán mind közül ez a legfelháborítóbb számomra. Egyetlen ellenzéki politikus sem akar katonákat küldeni Ukrajnába vagy Magyarországot háborúba sodorni. A béke pártján állunk.

Mi a közös ebben a négy kérdésben? 

Ezek a kormánypártok negatív kampányának hazugságai, amit – végtelen erőforrásokkal – tolnak orrvérzésig a magyar emberek arcába. Azt látni kell, hogyha 12 év sikeres kormányzás állna mögöttük, akkor talán nem százmilliárdos hazug gyűlöletkampánnyal kellene az ellenzéket lejáratniuk.

Ezek olyan szólamok, amelyek jelenleg erősen részét képezik a közbeszédnek. Mit rontott el az ellenzék, hogy az előválasztás óta a Fidesz dominálja a közbeszédet? Mennyire előnyös ez egy választás előtt?

A Fidesz az elmúlt 12 évben ellopott ezermilliárdjaival, az egypártként leuralt médiával és a százmilliárdos hirdetési pénzekkel elég nehéz versenyezni. Egy normálisan működő országban olyan nem fordulhatna elő, hogy egy a hatalom által támogatott, nyíltan kormánypárti szervezett – jelen esetben a CÖF – milliárdos hirdetésekkel kampányol az ellenzék ellen a kampányidőszakban. Ez nemcsak tisztességtelen, de bizonyos esetekben felvetheti a törvényesség kérdését is. Mindezek ellenére az orbáni Magyarországon ezt is lehet.

Az mennyire szerencsés, hogy ezek mellett sokszor még februárban is csak arról lehetett olvasni, hogy Márki-Zay Péter éppen milyen balszerencsés nyilatkozatot tett, illetve, hogy az ellenzék éppen miről nem egyezett még meg?

Szerintem nincs olyan politikus, akinek ne lehetne valamilyen kijelentését kiforgatni vagy kikezdeni. Az, hogy erre Rogán Antalék egy szabad szemmel is jól látható, meglehetősen komoly, százmilliárdokból működő propagandagépezetet hoztak létre, jól mutatja, hogy a kormánypártok táján nagy lehet a baj. Megismétlem: 12 év tisztességes és sikeres kormányzás után nyilván nem az ellenzék lejáratásával kellene foglalkozni. Arra egy beszéd vagy akár beszélgetés alkalmával előre felkészülni, hogy a propagandisták az elhangzott szövegnek mely részét fogják majd kiragadni, meghamísítani, visszájára fordítani szerintem nem igazán lehet.

Márki-Zay Péter jó miniszterelnök-jelölt?

Azt gondolom, hogy igen. Neki megvan az elképzelése, megvan az elhivatottsága ahhoz, hogy véghez tudja vinni azt a programot, amelyet ő és az ellenzék közösen kitűzött maga elé. Tehát, hogy leváltsuk a Fideszt és egy olyan országot építsünk, ami igazságosabb, ami szabadabb, és ami sokkal élhetőbb.

Márki-Zay Péter azzal az indokkal lett megválasztva, hogy esélyesebb a győzelemre Orbán Viktor ellen Dobrev Kláránál. Ez után a kommunikációs hadjárat után a helyzet továbbra is fennállna?

Azt, hogy ki és miért szavazott rá, én nyilván nem tudom megmondani. Az biztos, hogy egyik jelölt sem lenne most könnyű helyzetben. Teljesen mindegy, hogy az öt jelölt közül ki nyerte volna az előválasztást, biztos, hogy óriási össztűz zúdulna rá a fideszes propagandában.

Az előválasztás során ténylegesen kiderült több jelöltről néhány érdekes dolog. Például a DK-s Ráczné Földi Juditot offshore-cég tulajdonlásával vádolták meg vagy a jobbikos Farkas Péter Barnabás náci karlendítős fényképe is gondot okozott. Számíthatunk hasonló eseményekre még a választási kampány utolsó pár napjában?

Mivel a Fidesz negatív kampányt folytat, ezért nyilván számtalan lejáratókampányt terveztek be a kampány hajrájára. Ez az elmúlt években is így volt. Már az előválasztás során is láthattuk, hogy milyen mocskos kampányt indítottak Jakab Péter ellen. Most pedig hiába nyeri egymás után a helyreigazítási és személyiségjogi pereket, az sajnos már csak kevesekhez jut el. Bárkiről bármi előjöhet, mert, ha nincs semmi, akkor majd hazugsággal gyártanak…

Önről előkerülhet olyan információ a kampány során, a múltjával vagy a jelenével kapcsolatban, ami negatívan érintheti, és nem hazugság?

Nekem nincs semmi rejtegetni valóm. 2013 óta a nagy nyilvánosság előtt élem az életem. Úgyhogy nem tudok elképzelni ilyet, de hát, amint az előbb mondtam, ha nincs semmi, akkor úgyis gyártanak majd valamit, ugyanis erről szól a fideszes gyűlöletpropaganda. Most, ha jól látom én vagyok Gyurcsány. Milyen meglepő és váratlan húzás.

Meglepte a Völner-botrány decemberi kirobbanása?

Nem mondhatnám. Az ember nagyon sok pletykát hall. Nyilván nem pont ezzel az üggyel kapcsolatban, de más dolgokkal kapcsolatban azért sokfélét hallottam. A gond az volt az elmúlt években, hogy korrupcióról szóló pletykák ugyan voltak, de nem volt semmi kézzelfogható bizonyítékunk. Ezért nem nagyon tudtunk lépni ezekben az ügyekben. Most csupán annyi történt, hogy beigazolódott a szóbeszéd.

Milyen végkifejletre számít?

Gondolom, hogy hasonlóan fognak eljárni, mint a többi korrupt fideszes politikus esetében, akiknek az ítélethozatalát sikeresen elhúzták a választás utánra.

Más csontvázak is eshetnek még ki Völner Pál szekrényéből?

Szinte egészen biztos vagyok benne. Itt egy több mint 1700 oldalas vádiratról beszélünk, amit a független sajtó folyamatosan elemez. Mindennap jön valami új, aminek a központjában ott van Völner Pál, úgyhogy én is csak várom ezeket az új híreket, és már nem győzők meglepődni, hogy milyen újabb botrányok kerülnek a felszínre.

Saját lapja szerint mindegy, hogy Völner e a jelölt vagy sem. Tényleg így lenne? 

Abszolút. És nem csak ebben a választókerületben. A NER egy ilyen rendszer. Itt vannak a kiskirályok, a helyi végrehajtók. Nekik bizonyos dolgok elképzelhető, hogy meg vannak engedve, de mellette a főfeladatot el kell végezniük, úgyhogy teljesen mindegy, hogy ki a jelölt, annak az embernek nagyjából ugyanaz lesz a feladata, mint az elődjének.

Ezen logika szerint nincsen semmi különbség mondjuk Navracsics Tibor és Völner Pál között?

Valamennyi különbség biztosan van, de ahhoz, hogy a NER fenn tudjon maradni, nekik is el kell végezni bizonyos munkákat a párt érdekében. Ezeket Navracsics Tibor is végre fogja hajtani, hiszen nem lenne a Fidesz kötelékében és nem ő lenne a jelölt, ha ez nem így lenne.

Mennyire számított a Fidesz mostani jelöltjének indítására?

Már decemberben hallottam erről pletykákat, így annyira nem lepett meg a jelöltsége.

Szoros meccs lesz?

Nehéz ezt előre megmondani. Azt tudjuk, hogy a Fidesznek van egy erős bázisa, amit bármikor képes mozgósítani. Ez most is így lesz. Az biztos, hogy rengeteg szavazót veszítettek. Ezt én magam is tapasztaltam az emberekkel való beszélgetések során; nagyon sok olyan emberrel beszélünk, aki nem fog a Fideszre szavazni, pedig egész idáig így tett. Volt, aki azt mondta, hogy 30 éve fideszes, de ő ezt tovább nem csinálja, nála végleg betelt a pohár. Hogy ez konkrétan mennyi embert jelent, azt nyilván nem tudjuk most még megmondani, erre csak az április 3-i választás eredménye adhat pontos választ. A tapasztalataim szerint többen vannak a változást akarók, mint azok, akik úgy gondolják, hogy ma Magyarországon rendben mennek a dolgok. Csak el kell mennünk szavazni.

Jobbak a helyi esélyek a Völner-botrány óta?

Erre nem tudom a választ. Az biztos, a Völner-botránytól függetlenül, én ugyanígy dolgoznék, ugyanezt csinálnám, amit most. Járnék házról-házra, foglalkoznék az emberek problémájával és igyekeznék – ahogy az elmúlt években is mindig – bevinni azokat a parlament falai közé és megoldásokat javasolni.

Min fog múlni a körzetben a választás eredménye?

Azon, hogy ki milyen hitelesen tudja képviselni az itt élőket.

Reális az a forgatókönyv, hogy amennyiben csekély különbséggel veszít, akkor különféle országos hangokhoz hasonlóan a Kutyapártot és egyéb kispártokat tesz meg a vereség okának?

Nem szoktam másra mutogatni. Nap mint nap úton vagyok, sokat dolgozom az emberek bizalmáért, és mindent megteszek a térség fejlődéséért. Ha ez nem lesz elegendő, akkor sem fogok senkit sem felelőssé tenni. A kutyapárti jelölt egyébként nemrég arra biztatta szavazóit, hogy egyéniben engem támogassanak. Ezek után őket pláne nem hibáztatnám, köszönöm nekik ezt a gesztust!

Miért éri meg Önre szavazni? 

Itt születtem, szeretem a térséget és az itt élőket. Arra tettem fel az életem, hogy az itteni embereket képviseljem. Hogy egy olyan szabad országban élhessünk végre, ahol az emberek jóléte nem kiváltság, hanem a tisztességesen elvégzett munka eredménye, megbecsülése. Az ebben való hitemet sosem adom fel! Ha én fogom képviselni ezt a térséget, akkor az itt élőket fogom szolgálni, és nem a rendszert kiszolgálni.

Oláh Szabolcs

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply