Otthon / Egyéb / SZOMBATON TÖBB EZREN TÜNTETTEK BUDAPESTEN

SZOMBATON TÖBB EZREN TÜNTETTEK BUDAPESTEN

A tüntetés a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampusza ellen szól. A kormány a Dél-Pestre tervezett, egyetemistáknak megfizethető lakhatást ígérő Diákváros területének nagy részét elvéve, kínai hitelből, a magyar állam pénzén szeretne kampuszt építeni Kína egyik legnagyobb egyetemének a Fudannak.

Régóta először tüntethetnek tömegek Budapest utcáin. A koronavírus-járvány miatt a kormány az elmúlt másfél évben szinte folyamatosan korlátozta a gyülekezést, amelyen végül az ötmilliomodik beadott oltás után enyhített valamennyit.

Tüntetni még most sem lehet úgy, ahogy korábban, egyelőre szabályozzák, hogy mekkora csoportokban vonulhatnak a védettek és a nem védettek, de ez nem akadályozta meg azt, hogy szinte azonnal az enyhítések bejelentése után meghirdessék az első nagy demonstrációt 2021-ben.

Az egyetem tervével nem csak az a gond, hogy egy magánegyetemnek a magyar állam épít az adófizetők pénzén kampuszt, de az is, hogy valószínűleg kifejezetten kevés magyar diák tud majd itt tanulni a magas tandíjak miatt, miközben az állami pénzből épült egyetemet alapítványba szervezik ki, amelynek a működésébe az állam később nem szólhat majd bele, de a költségeit állnia kell.

A tüntetést Jámbor András baloldali aktivista jelentette be, aki a hatpárti előválasztáson Budapest 6. egyéni választókörzetében indul a Szikra mozgalom támogatásával. Magát a tüntetést megszervezni sem lehetett egyszerű, mert a furcsa szabályok szerint a védettek nagyobb csoportban tüntethetnek majd, a védetlenek pedig legfeljebb ötszázan, több kis külön bejelentett tüntetésen vonultak utánuk.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply