Otthon / Egyéb / Január 31-én beszüntetik a munkát a tanárok, egyelőre csak két órára

Január 31-én beszüntetik a munkát a tanárok, egyelőre csak két órára

Ez az első figyelmeztetésük. Keveslik a 10 százalék bérpótlékemelést a pedagógusok.

Nem közelednek az álláspontok a pedagógusszakszervezetek és a kormány között. A minisztérium nem hajlandó tárgyalni a tanárok által felvetett problémákról, a pedagógus szakszervezetek szerint csak az időt próbálják húzni.

A kormány kitart amellett, hogy a tanárok fizetésemelése 10 százalék, és az sem a bérbe épül be, hanem a bérpótlékba. További bérrendezést pedig 2023-ra ígérnek, de csak akkor, ha a gazdasági körülmények ezt majd lehetővé teszik. 

A két szakszervezet úgy döntött, január 31-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, azaz reggel 8 óra helyett csak 10 órától kezdik meg a munkát. A kormány viszont folyamatosan próbálja ellehetetleníteni a munkabeszüntetést, ugyanis visszaélnek a még elégséges szolgáltatások körének meghatározásával.

A szakszervezetek azt írják:

„A bérek a garantált bérminimum szintjén egyensúlyoznak, a feltételek egyre tragikusabbak – a kormány már szinte csak gyermekmegőrző helyekként tekint az állami oktatásra. Az ágazatban dolgozók többségének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak. A nyomorúságos fizetések mellett az állam a túlórákat sem hajlandó kifizetni. A pályára nincsenek új belépők: a tragikus feltételek elriasztják a fiatalokat attól, hogy ezt a hivatást válasszák. Eljutottunk oda, hogy ma már képesítés nélkülieket toboroznak tanítani az állami iskolák!”

Ha a kabinet nem teljesíti a tanárok követeléseit, március 16-án „rendes”, határozatlan idejű sztrájk kezdődhet.

(forrás)

About regio33

Check Also

SCHADL LETARTÓZTATÁSBAN, VÖLNER SZABADLÁBON

Völner–Schadl-ügy: Völner letartóztatása helyett három előzetesben lévőt kiengedtek. A Völner–Schadl-ügyben már csak hárman vannak letartóztatásban, …

Leave a Reply