A cékla számtalan jótékony hatással bír, az egyik legegészségesebb téli zöldséggyökér
Nemszeretem-savanyúság, a terítőből kimoshatatlan rémisztő szín: sokan így gondolnak a céklára, pedig e megvastagodott gyökér a téli konyha egyik sokoldalú alapanyaga. A cékla színével is vidámságot hoz a téli étrendünkbe, finom és sokoldalú. Eddig csak savanyúságként fogyasztottuk? Próbáljuk ki palacsintatésztába mártva kisütni a megfőtt szeleteket! Készítsünk belőle majonézes, tejfölös salátát, vagy diós-mézeset, amelybe nyersen reszeljük a céklát.
A cékla a természetgyógyászok szerint rákellenes hatóanyagokat tartalmaz, ezért a megelőzés érdekében javasolják nyersen és főzve a fogyasztását. Karotinoidokat, flavonoidokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nagy mennyiségben vasat tartalmaz. Javítja az ellenálló képességet, sőt, fiatalító hatású és a fogyókúrás étrendben is nagy szerepet kap. Talán nem is gondolnánk, de édes sütemény töltelékét is készíthetjük céklából, vagy piskótába is keverhetjük apróra vagdalva, vagy süthetünk ropogós cékla-chipset is.